CША погоджують позиції з Києвом перед візитом до Москви

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 22.06.2016 23:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=26601

Помічник держсекретаря США зустрілася з українськими депутатами й урядовцями щодо реформ, безпеки та мінських угод.

Підготовка до зустрічі президентів України та США у липні, підтримка українських реформ, співпраця у безпековому секторі та погодження стратегії мінських переговорів – такі цілі свого візиту до України озвучила помічник держсекретаря США Вікторія Нуланд під час зустрічі з українськими депутатами. Після Києва Нуланд вирушає до Москви на зустріч із радником президента Росії Владіславом Сурковим. Саме таку послідовність зустрічей Вікторії Нуланд вважає позитивним знаком частина українських політологів. Вони відкидають припущення частини українських депутатів, що під час візиту помічниці держсекретаря йшлося про прискорення проведення виборів на нині окупованій частині Донбасу.

Президенти України і США Петро Порошенко і Барак Обама зустрінуться у рамках саміту НАТО, що відбудеться в липні у Варшаві, повідомила помічник держсекретаря США Вікторія Нуланд. Вона сказала про це на переговорах із головою Верховної Ради України Андрієм Парубієм.

«Ми з колегами із Білого дому приїхали з коротким візитом сьогодні, щоб побачити атмосферу перед зустріччю наших президентів у Варшаві в рамках саміту. Тому я сподіваюся поговорити про ваші наступні кроки щодо реформ, про безпекову політику, як завжди, і про Мінськ», – сказала Нуланд під час зустрічі зі спікером українського парламенту Андрієм Парубієм.

Після цих слів зустріч Нуланд із депутатами тривала без медіа, за зачиненими дверима.

У прес-службі президента України інформації про майбутню зустріч Порошенка з Обамою під час саміту НАТО у Варшаві 8-9 липня немає.

Перебуваючи в Києві, Нуланд також обговорила з представниками українського уряду ситуацію в зоні конфлікту на сході України. Після цього вона вирушає до Москви, де, за даними російських медіа, має зустрітися з радником президента Росії Владіславом Сурковим.

Важливий не цей конкретний приїзд Нуланд, а те, що вона повідомила – Фесенко

В адміністраціях як українського, так і російського глав держав заперечують, що плануються зустрічі Вікторії Нуланд як з Петром Порошенком, так і з Владіміром Путіним.

Політолог Володимир Фесенко закликав не переоцінювати значення візиту Вікторії Нуланд до Києва. На його думку, інформація, яку озвучила помічниця держсекретаря США, є важливішою, ніж її зустріч з українськими посадовцями.

«Це так звана човникова дипломатія: посередник відвідує обидві сторони конфлікту. Вікторія Нуланд зробила правильні висновки, що в Україні треба говорити не лише про Мінськ, а й про двосторонні відносини та реформи. Головна новина – це те, що є домовленість про зустріч Порошенка і Обами у Варшаві. І це є свідченням інтенсивного діалогу між державами».

Водночас Фесенко розкритикував адміністрацію президента США та Барака Обаму особисто за те, що за час своєї каденції він не наважився відвідати Україну.

«Обама – перший американський президент від початку української незалежності, який не відвідував Україну. Це є проявом неповаги, бо такого жесту солідарності від нього чекали. Підтримка США – важлива і цінна для України, і добре, що зовнішня політика США є послідовною і системною. Але позиція особисто Обами… Він хоче бути над бійкою, бути миролюбцем. Можливо, не хоче «забруднитися». Можливо, боїться реакції Москви на такий візит. Причини можуть бути різними, але вони не є виправданням», – зауважує Фесенко.

Україна і США по один бік, Росія – по інший, бо є агресором – експерти

Заступник державного секретаря США Вікторія Нуланд їде до Москви через Київ, бо США вважають Росію агресором, а Україну – партнером у боротьбі з ним, так витлумачив події цього дня екс-міністр закордонних справ України Володимир Огризко.

«Це можна трактувати по-різному, але тут є логіка. Нуланд спочатку приїжджає до Києва, а потім до Москви, для того, щоб узгодити позиції. Бо як би там не було, ми з американцями виступаємо з одного боку, а з іншого боку є агресор – Росія. Я не думаю, що було б логічним спочатку їхати говорити з агресором, а потім їхати в Київ і розповідати, що думає агресор», – переконаний Огризко.

За його словами, США не сумніваються в тому, що Росія є агресором на сході України, вони мають усю можливу інформацію про те, що відбувається на Донбасі.

Зі свого боку, політолог Олександр Палій погоджується, що поїздка Нуланд «до Москви через Київ» є позитивною ознакою для України.

«Нуланд – компетентна людина, її вплив більший від посади. Символічно, що вона летить у Москву через Київ і узгоджує позиції з українською стороною. Є думка з-поміж американських політиків, що Росія може піти на поступки і переглянути реваншистську політику навіть за нинішньої влади в Кремлі».

Олександр Палій спростовує припущення частини експертів, а також депутатів від «Самопомочі», що візит Нуланд до України та загалом зустрічі українських і західних політиків, заплановані найближчим часом, можуть мати на меті «проштовхування» закону про вибори на окупованій частині Донбасу вже на цій сесії Верховної Ради.

Законопроект про вибори на Донбасі може бути внесений, але це не змінює суті Мінських угод, де пункт про припинення вогню є першим, а пункт про виведення іноземних військ та найманців передує пункту про вибори, наголосив Палій. Відтак, вибори до виведення російських військ у жодному разі не відбудуться, підсумовує політолог.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.