Парламентська асамблея ОБСЄ ухвалила резолюцію щодо Криму

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 4.07.2016 13:51 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=26615

Парламентська асамблея Організації з безпеки і співпраці в Європі на сесії в столиці Грузії Тбілісі ухвалила резолюцію, яка засуджує анексію Росією українського Криму.

Резолюція, внесена на розгляд Парламентської асамблеї ОБСЄ українськими представниками, називається «Про порушення прав людини і основних свобод в Криму, порушення прав кримськотатарського населення».

«Парламентська асамблея ОБСЄ закликає Російську Федерацію припинити агресію проти України і повністю виконувати свої зобов’язання, що випливають з Статуту ООН, Гельсінського заключного акту, а також інших норм і принципів міжнародного права, в тому числі, принципів і зобов’язань в рамках ОБСЄ», – йдеться в документі.

У резолюції є заклик до держав-учасників утримуватися від будь-яких дій або контактів, які прямо або побічно можуть свідчити про визнання зміни статусу Автономної республіки Крим та міста Севастополя як невід’ємної частини України.

У документі засуджуються репресивні заходи з боку «де-факто влади» проти Меджлісу кримськотатарського народу і його керівників, а також жорсткі обмеження свободи мирних зібрань, що поширюються в тому числі і на традиційні заходи, приурочені до річниці депортації кримських татар.

ПА ОБСЄ засуджує серйозні обмеження свободи ЗМІ та свободи вираження думок в анексованому Криму, а також висловлює стурбованість у зв’язку зі зникненням можливості отримання освіти українською мовою.

У резолюції також є заклик до Росії «невідкладно і беззастережно» звільнити політв’язнів-кримчан, «які були незаконно затримані або ув’язнені за сфабрикованими звинуваченнями де-факто влади в окупованому Криму».

Сесія Парламентської асамблеї ОБСЄ проходить в Тбілісі з 1 по 5 липня.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.