В ОБСЄ висловили занепокоєння через внесення журналістів до списку «терористів і екстремістів» у Росії

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 13.07.2016 12:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=26647

В Організації з безпеки і співпраці в Європі висловили занепокоєння з приводу публікації в Росії розширеного переліку «терористів і екстремістів», до якого потрапили й працівники засобів інформації.

Як заявила представник ОБСЄ у справах свободи ЗМІ Дуня Міятович, оприлюднення цього переліку Федеральної служби фінансового моніторингу Росії може поставити журналістів і їхню безпеку під загрозу.

Держава несе відповідальність за безпеку журналістів і не має ставити їх під загрозу, ґрунтуючись на підозрах прокурорів за антиекстремістським законодавством, наголосила вона.

Напередодні російська Федеральна служба фінансового моніторингу оприлюднила розширений перелік іноземців і росіян (до яких залічені і кримчани), яких Москва називає терористами й екстремістами. Міятович звернула увагу, що у списку є кримські журналісти Микола Семена, який як оглядач співпрацював із Радіо Свобода і його проектом Крим.Реалії, і Анна Андрієвська з Центру журналістських розслідувань.

У переліку, «російська» частина якого налічує понад шість тисяч фізичних осіб, є імена 22 уродженців окупованого Криму. Серед них кримські політв’язні, журналісти, громадські активісти. Зокрема, «Росфінмоніторинг» зарахував до терористів і екстремістів усю «кримську четвірку» політв’язнів у «справі Сенцова»: Олександра Кольченка, Олега Сенцова, Олексія Чирнія і нещодавно звільненого Геннадія Афанасьєва. У списку також опинився блогер Юрій Ільченко, арештований після публікації статті проти російської окупації Криму і дій Росії на Донбасі. До переліку «терористів» внесли і голову Цивільного корпусу «Азов – Крим» Станіслава Краснова, якого в Україні судять за звинуваченням у незаконному поводженні зі зброєю, а СБУ підозрює у зв’язках із російськими спецслужбами. У цьому ж списку є кримський журналіст Анна Андрієвська.

Ім’я кримського журналіста, позаштатного оглядача Радіо Свобода Миколи Семени, якого на окупованому півострові переслідує російська Федеральна служба безпеки і звинувачує в «сепаратизмі», також внесли до списку. Адвокат Миколи Семени Олександр Попков назвав включення свого підзахисного у список «Росфінмоніторингу» «позасудовою розправою» і не виключив оскарження таких дій відомства в Конституційному суді Росії.

Крім кримчан, і інших громадян України, таких, як Юрія Березу, Антона Геращенка, Дмитра Корчинського, Андрія Левуса, Ігоря Мосійчука чи Дмитра Яроша, теж залічили до «російських фізичних осіб», хоча перелік «терористів і екстремістів» має й «іноземну» частину.

Так само українські організації «Братство», «Правий сектор», «Тризуб», УНА-УНСО й УПА внесені у списку до розділу «Російські юридичні особи».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.