Росія і НАТО знову не порозумілися щодо України

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 14.07.2016 13:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=26653

Засідання Ради НАТО – Росія стало першою зустріччю, відколи на саміті у Варшаві Північноатлантичний альянс заявив про посилення своєї присутності у Східній Європі, спричинене агресією Москви в Україні.

Ця зустріч послів 28 країн альянсу і Росії є лише другою з 2014 року, коли через кризу в Україні відносини між Кремлем і Північноатлантичним альянсом погіршилися. Сторони обговорили ситуацію в Україні та посилення східного флангу альянсу, але розбіжностей не подолали.

НАТО і Росія знову продемонстрували розбіжності позицій щодо ситуації в Україні

«Під час цієї зустрічі не було одностайності, але це була можливість висловити наші позиції та обмінятися думками», – сказав генеральний секретар альянсу Єнс Столтенберґ за підсумками засідання Ради НАТО – Росія.

Питання України, зазначів він, було першим у порядку денному зустрічі. «Це важливо, оскільки дії Росії в Україні підривають євроатлантичну безпеку, союзники і Росія мають глибокі розбіжності щодо цієї кризи», – сказав генсекретар НАТО.

Російська ж сторона продовжує запевняти: ніякої воєнної активності Росії в Україні немає, а для врегулювання кризи, мовляв, потрібно виконати політичну частину мінських домовленостей.

«Вирішення української кризи залежить від здатності київської влади виконувати ті кроки, які були намічені», – заявив журналістам постійний представник Росії при НАТО Алєксандр Грушко за підсумками засідання Ради НАТО – Росія.

«У будь-якому випадку, ніякої російської воєнної активності в Україні немає», – сказав Грушко.

Лінії військового зв’язку НАТО для Росії відкриті – Столтенберґ

Єнс Столтенберґ повідомив, що Росія і НАТО обговорили також ініціативу Фінляндії, згідно з якою польоти військових літаків над Балтикою мають здійснюватися лише з включеним транспондером – пристроєм, що приймає, підсилює і передає далі подані сигнали.

Він зазначив, що лінії військового зв’язку між Росією і НАТО відкриті, тепер потрібно домогтися, щоб вони ефективно працювали.

«Це ключовий елемент для зниження ризиків воєнних інцидентів» – сказав Столтенберґ.

Він зауважив, що під час засідання Ради обговорювалася тема раптових перевірок боєготовності збройних сил Росії.

«НАТО підтримує модернізацію Віденського документа ОБСЄ щодо військової прозорості та створення механізмів ефективного спостереження за раптовими навчаннями», – наголосив Єнс Столтенберґ.

Це нагадує часи Холодної війни – експерт

Якими ж є сьогодні відносини між Росією і НАТО? «Це відносини військового протистояння», – сказав Радіо Свобода російський військовий оглядач Алєксандр Гольц.

«Можна констатувати, що Росія і НАТО вийшли на етап, який дуже нагадує часи Холодної війни, – каже Олексій Мельник, – Поки що дехто ще уникає прямої дефініції «Холодна війна», але це загальна атмосфера déjà vu».

Мирне співіснування в умовах Холодної війни?

За словами українського експерта, головна проблема, яка наразі стоїть перед НАТО – це дотримання балансу між стримуванням і діалогом.

Із цим погоджується і експерт з питань безпеки з українського Центру імені Разумкова Олексій Мельник.

«НАТО знову переходить до формату оборони і стримування з одночасним намаганням вести діалог із Росією. Ця формула буде визначати відносини між Росією та НАТО принаймні на короткострокову перспективу», – вважає Олексій Мельник.

Російський експерт Алєксандр Гольц наголошує, що в умовах фактичного військового протистояння контакти є надзвичайно важливими. Відтак сам факт зустрічі представників Ради НАТО – Росія він називає надзвичайно важливим.

«Радянський Союз і Захід майже 50 років жили у стані Холодної війни. У цього був не лише негативний, але і позитивний досвід, який називався мирне співіснування. Було б добре, якби сторони згадали цей досвід і почали вести розмову у рамках забезпечення мирного співіснування», – наголошує російський експерт, при цьому висловлюючи сумніви, що сторони наразі до цього готові.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.