Штайнмаєр і Лавров теж говорили про Україну

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 15.07.2016 12:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=26657

Міністри закордонних справ Росії і Німеччини в телефонній розмові обговорили необхідність синхронізації кроків із політичного врегулювання конфлікту на частині українського Донбасу з вирішенням питань безпеки, заявили в МЗС Росії.

Розмова голови МЗС Росії Сєргєя Лаврова і чинного голови ОБСЄ, міністра закордонних справ Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра, в якій вони обговорили «актуальні аспекти просування процесу виконання» мінських домовленостей, відбулася з ініціативи німецької сторони, мовиться в повідомленні, передає Радіо Свобода.

Можливість скликати нову зустріч голів МЗС у «нормандському форматі» можна буде розглядати «в залежності від готовності Києва конструктивно брати участь в узгодженні таких кроків», наводить МЗС Росії слова Лаврова.

При цьому конфлікт на частині сходу України, розпалений внаслідок агресії Росії, в Москві назвали «внутрішньоукраїнським».

У повідомленні не згадано реакції Штайнмаєра і його слів.

У Німеччині на цей час іще не повідомляли про цю розмову.

У «нормандському форматі» у складі України, Німеччини, Франції і Росії форматі ведуть переговори про врегулювання кризи з російською агресією на частині українського Донбасу.

Минулого місяця в Німеччині і Франції заявляли про можливість нової зустрічі в «нормандському форматі» на найвищому рівні. Згадували й про можливість такої зустрічі вже в липні. Про це говорив, серед інших, президент Франції Франсуа Олланд. Україна заявляла, що готова до такої зустрічі. Але в Росії говорять, що можливість цієї зустрічі ближчим часом сумнівна, бо для неї «немає необхідних передумов», як там називають очікувану Москвою готовність Києва виконувати вимоги Кремля.

Росія і підтримувані нею збройні сепаратисти на окупованій частині українського Донбасу вимагають від Києва якнайшвидше ухвалити узгоджений із ними закон про місцеві вибори на цих територіях. Такі вибори передбачені мінськими домовленостями про врегулювання в регіоні. Київ наполягає, що ці вибори неможливі за нинішньої ситуації з безпекою, і вимагає, щоб спершу Росія й сепаратисти виконали свою частину домовленостей, що стосується виведення з України російських військ, найманців і озброєння, а також контролю за нині непідконтрольною ділянкою кордону з Росією, через яку Москва перекидає на окуповану частину Донбасу все нові війська й озброєння.

Крім того, одним із визначальних моментів мінських домовленостей про врегулювання на окупованій частині Донбасу, що мав бути виконаний невідкладно, є звільнення заручників і незаконно утримуваних осіб. Але Росія і підтримувані нею сепаратисти відмовляються виконувати це своє зобов’язання, вимагаючи від Києва спершу так званої «амністії» для всіх бойовиків, а не лише для тих, хто не скоїв серйозних кримінальних злочинів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.