У Росії посилили цензуру. Після уроків демократії для Києва

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 23.04.2007 15:47 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2669

У Сполучених Штатах органи масової інформації жваво реагують на повідомлення з Москви про новий наказ Кремля слухняній пресі: відтак, принаймні 50 відсотків новин мусять мати позитивний характер.

Америку належиться зображувати як ворога, опозицію взагалі заборонено згадувати. Таке враження, що не лише у політиці, а й у царині масової інформації Росія повертається обличчям до “добрих старих часів”.

Газета Нью-Йорк Таймс примістила сенсаційне повідомлення на першій сторінці й докладно проаналізувала новину. Назагал, треба сказати, що ми вже якось звикли до авторитарних російських заходів і до того, що російська преса їх, як правило, ігнорує. Мало хто здивувався, приміром, що контрольовані державою телевізійні канали не показували розгін поліцією мирних опозиційних демонстрацій у Москві та Санкт-Петербурзі.

Заборона інформації про екстремізм чи про опозицію?

Наприкінці минулого року генеральний прокурор і міністр внутрішніх справ закликали Державну Думу прийняти закон про заборону вебсайтів, що поширюють екстремізм. На думку критиків, мається на увазі заборонити інформацію про опозицію режимові. У вівторок на минулому тижні відбувся обшук в офісі неурядового Фонду сприяння незалежній пресі. Фонд спонсорують Сполучені Штати і європейські прихильники свободи преси. Поліція конфіскувала документацію та комп’ютери Фонду. Тим самим фактично закрили вебсайт правозахисної Фундації “Гласність” де публікували бюлетені про випадки порушення свободи слова. Це все – з американської преси, не з російської.

Нью-Йорк Таймс цитує неназваного редактора, одного з тих, кому викладали директиви на зборах державної російської інформаційної служби “РИА Новости”. Редакторам казали, зокрема, таке: “Коли ми говоримо про смерть, насильство або бідність, це не позитивно. Якщо курс акцій на фондовій біржі підвищується, це позитивно. Погода теж може бути позитивною новиною”, - давав вказівку новий керівник агенції Олександр Школьнік на засіданні 10 квітня, пише Нью-Йорк Таймс, нотуючи, що пан Школьнік відмовився давати інтерв’ю газеті.

Америка ворог, а де взяти усі ті позитивні новини про Росію?

Як підкреслює інформаційна агенція UPI (Юнайтед Прес), згідно настанови нового керівництва РІА Новости, Америку треба зображувати як противника. Що ж до Росії, то, як казав пан Школьнік, які б катаклізми не траплялися там, 50 відсотків новин мусять бути позитивними. Мовляв, у випадку, якщо редактор сумнівається, куди віднести новину – до позитивної чи негативної половини, треба запитати в нового керівництва. За словами того ж таки редактора, присутнього на засіданні, “з цим будуть проблеми, бо де взяти стільки позитивних новин”.

Нові російські директиви протилежні принципам висвітлення новин західною пресою, де чільне правило не має нічого спільного з математичними обрахунками новин та ідеологічними настановами і формулюється просто: “When it bleeds it leads”, тобто “Якщо ллється кров, це новина номер один”. Кредо самої Нью-Йорк Таймс, приміщене у лівому верхньому куті першої сторінки: “Всі новини, які годяться для друку”.

Від “Аратти”: Як загальновідомо, кремлівське керівництво аж занадто відкрито полюбляє українську більшовицьку правлячу коаліцію. І не без взаємності, бо більшовички аж до піни у рота, намагаються не тільки довести власному народу, що чорне - це біле, а й щосили затягують Україну у васальство Москви.

Тільки от що цікаво, якщо змоделювати російські порядки на українську дісність, то можна не мати сумніву, що ніяких чевоно-голубих майданів точно не було б. Бо ж в РФ Президент - це синонім царя. А чим закінчилася суперечка між Президентом і парламентом Росії - відомо усім.

І дивлячись на Москву, кожен українець має чітко побачити, що його чекає у разі, якщо більшовики й надалі будуть каламутити українську владу. Чи не дешевше для усіх, у демократичний спосіб, через вибори, просто прибрати їх із владних кабінетів?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.