Власники пам`яток архітектури у Львові повинні знати історію

Автор/джерело -  © «РадіоМан»



Дата публiкацiї - 23.04.2007 16:30 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2671

У Галицькому районі Львова є понад дві тисячі будинків. 90 відсотків з них – архітектурні пам`ятки державного та місцевого значення. Утім, не завжди власники цінних будівель, чи то місто, чи то приватні особи уповні усвідомлюють чим володіють.

Квартиру номер 1, що на вулиці Федорова, 2, одне з приватних підприємств Львова придбало ще у 2005-го році. Через деякий час підприємці отримали від міської влади дозвіл на переведення приміщення у „нежитловий фонд”. Їм дозволили облаштувати там магазин промислових товарів. Утім, зробивши проектну документацію, підприємці інтерес до приміщення втратили.

„Практично нічого не роблячи цілий рік, дане приміщення пустувало і знаходиться у нищівному стані, незважаючи на те, що це є пам`ятка архітектури XVI століття”, - розповіла керівник Галицького району Ірина Маруняк.

Теоретично за неналежне утримання пам`ятки архітектури місто може позбавити господаря права власності. Утім на сполох міська влада забила занадто пізно. Місяць тому підприємство перепродало приміщення іншим приватним підприємцям. А до нових власників, як відомо, і вимоги нові. Хоча ті кажуть, що вже через півроку приміщення ніхто не впізнає, принаймні ззовні.

„Обіцяємо, що приведемо у прядок. Там є ліпка, є колона XVстоліття, столярка рідна – це все будемо зберігати”, - поділилася планами нова власниця Ніна Бенях.

Посадовці у мерії кажуть, що випадків неналежного ставлення до приватних пам`яток архітектури у Львові чимало. Утім на запитання чому ж місцева влада про проблеми говорить тоді, коли реально нічого змінити не можна, виконувач обов”язків начальника міського управління охорони історичного середовища Ліля Онищенко відповіла двозначно: „Треба колись заговорити – рано чи пізно”.

Приміщення на Федорова, 2 – не єдине спірне у цьому районі. Навпроти, на вулиці Вірменській, 29, облаштовують приміщення під галерею. Сумлінно, але за проектом, який далекий від збереження архітектурної цінності.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.