Медведчук у Мінську: спочатку потрібен закон про вибори на Донбасі, а потім – безпека

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 3.08.2016 17:24 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=26711

У Мінську на черговому раунді переговорів Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі представник України в підгрупі з гуманітарних питань Віктор Медведчук висловився за те, щоб спершу Київ ухвалив закон про вибори на окупованій частині Донбасу, а потім починали вирішувати питання безпеки в регіоні.

Він повідомив журналістам, що стосовно проблеми проведення виборів на Донбасі не можуть про них домовитися ані тут, ані на рівні «нормандської четвірки».

«Є різні підходи, і коли кажуть, що треба спочатку забезпечити умови безпеки – ну, це природньо. Але до того, як проводити вибори, а точніше виборчу кампанію, треба ухвалити закон. Закон про вибори має ухвалити Верховна Рада України. А щоб його внесли в залу Верховної Ради та проголосувати, його треба узгодити (з представниками підтримуваних Росією сепаратистів – ред.). Тому поки немає узгодження, немає ухвалення закону, говорити про те, що причиною непроведення виборів є безпека, – я б сказав, що це перебільшений фактор. Тому що дійсно треба узгодити і ухвалити закон, а потім казати, що виборчу кампанію можна оголосити тільки в умовах безпеки», – заявив він.

Медведчук також заявив про своє «тверде переконання», що поки не досягнуть прогресу в політичних питаннях врегулювання ситуації на Донбасі, «мирне врегулювання залишається під великим сумнівом». Медведчук пояснив, що йдеться про закони щодо виборів на окупованих територіях Донбасу, про їхній «особливий статус», про «амністію» учасникам бойових дій, про зміни Конституції України тощо.

Усього переліченого Медведчуком домагається від України Росія і підтримувані нею збройні сепаратистські угруповання «ДНР» і «ЛНР, визнані в Україні терористичними, які також хочуть узгодження з ними українського законодавства з цих питань.

Натомість Україна виступає за зупинення обстрілів на Донбасі і досягнення безпеки як передумову можливих виборів, без якої про самі вибори нема сенсу говорити.

Віктора Медведчука, який не приховує, що є кумом президента Росії Владіміра Путіна, називають одним із головних провідників політики «русского мира» в Україні.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.