Родина Калєтників не може пояснити звідки шалені гроші «на голову впали»

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 9.08.2016 11:20 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=26723

Суд наклав арешт на 13 земельних ділянок загальною площею 26 га, що розташовані в с. Гавришівка Вінницького району.

Ігор Калєтник

Про це свідчить ухвала Печерського райсуду м. Києва від 14 липня.

Ці ділянки арештовані в межах кримінального провадження, розпочатого 31 жовтня 2014 року за фактом отримання неправомірної вигоди екс-першим заступником голови Верховної Ради Ігорем Калєтніком та передачі такої вигоди близьким родичам.

Вказані ділянки належать родичу Калєтніка. Слідство встановило, що у 2009 році невідома жінка купила 13 ділянок по 2 га по 100 тис грн кожну, які у лютому 2013 року перепродала родичу Калєтніка вже по 500 тис грн кожну. За даними ДФС, цей родич з 2002 по 2013 рік включно отримав всього 176 тис грн доходу, що фактично виключає можливість купити вказані ділянки.

Сам Калєтнік у 2001-2014 рр офіційно працював лише в у державних органах влади і теж отримував лише зарплату. Однак за 2013 рік він задекларував 90,47 млн грн власних доходів, і 33,94 млн грн доходу дружини і доньок. Їхні доходи різко зросли за рахунок подарунків і продажу майна. Приміром, як встановило слідство, гроші в сумі 65,29 млн грн Калєтніку подарували його батьки. Походження значних сум, які у той період отримала родина Калєтніка, поки не встановлено.

У Центрі протидії корупції припускають, що значні суми Калєтнік вказав лише після того, як стало відомо про переведення за довіреністю екс-першого заступника спікера і його дружини на рахунок їхньої дочки в Москві $6,92 млн і 958 тис євро (загалом 79,12 млн грн) у середині березня 2014 року. Таким чином Калєтнік нібито намагався легалізувати ці гроші, вписавши в декларацію.

Нагадаємо, що батько Калєтніка, екс-голова Вінницької ОДА Григорій Калетнік згодом почав пояснювати, що його син задекларував подаровану ним квартиру у Києві. Однак журналісти цю версію спростували.

Розслідування здійснюється за фактом незаконного збагачення Калєтніка і його родини. Наразі про підозру жодній особі не повідомлено.

За даними Єдиного держреєстру судових рішень, у грудні 2014 слідчі Генпрокуратури отримали доступ до рахунків дружини, кузини і батька Калєтніка у 13 банках. А у грудні 2015-го суд надав їм доступ до акту перевірки Нацбанком банку «Райффайзен Аваль» з питань дотримання вимог валютного законодавства при переказі валюти до Москви у березні 2014 року. Також відомо, що адвокат Калєтніка наприкінці 2015 року подавала заяву про закриття кримінального провадження, та отримала відмову.

Нагадаємо, у грудні 2014 року Ігорю Калєтніку було винесено повідомлення про підозру у фальсифікації підрахунку голосів на засіданні парламенту 16 січня 2014 року. Оскільки Калєтнік втік до Росії, його оголошено в розшук.

Між тим, як з’ясували журналісти, родина Калєтніка продовжує заробляти на бізнесі, оформленому на його родичів та побудованому на державній власності.

Як повідомлялося, Генеральна прокуратура України розслідує факт незаконної передачі 14 га землі під Києвом колишньому першому заступнику голови Верховної Ради Ігоря Калєтніка. Раніше суд забрав у комуніста Калєтніка майже 900 га землі, записаної на 90-річного дідуся. Преса охрестила цю ділянку Бучанським Межигір’ям.

У серпні цього року активісти частково зруйнували паркан, який огороджував земельну ділянку Калєтніка розміром 15 га у Бучі під Києвом.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.