Російській МЗС повідомив про перемовини Лаврова з Штайнмаєром про Україну

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 10.08.2016 13:00 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=26727

Міністерство закордонних справ Росії повідомило, що міністр Сєргєй Лавров обговорив становище в Україні з міністром закордонних справ Німеччини Франком-Вальтером Штанймаєром, який нині також очолює Організацію з безпеки і співпраці в Європі.

Як мовиться в повідомленні, співрозмовники продовжили обговорення «актуальних питань, пов’язаних із просуванням процесу реалізації положень мінського «Комплексу заходів» для врегулювання ситуації» на окупованій частині Донбасу.

Крім того, була відзначена (без уточнень, ким саме відзначена) необхідність синхронізації кроків щодо політичного врегулювання з вирішенням питань безпеки, заявили в Москві.

При цьому конфлікт на частині Донбасу, спричинений і підтримуваний агресією Росії, було традиційно для Москви названо «внутрішньоукраїнським».

Також співрозмовники обговорювали становище в Сирії і «окремі питання російсько-німецького порядку денного», мовиться в повідомленні.

Як заявили в МЗС Росії, розмова відбулася з ініціативи німецької сторони.

Про реакції німецької сторони на заяви Росії в повідомленні нічого не сказано.

У Берліні на цей час іще не повідомляли про цю розмову.

Росія і підтримувані нею збройні сепаратистські угруповання «ДНР» і «ЛНР», визнані в Україні терористичними, вимагають від Києва негайних поступок у вирішенні низки політичних питань відповідно до їхніх вимог. Ідеться, зокрема, про вимоги ухвалити «узгоджені» з сепаратистами закони щодо виборів на окупованих територіях Донбасу, про «особливий статус» цих територій, про «амністію» бойовикам, про зміни Конституції України тощо.

Натомість Україна наголошує, що необхідною й вирішальною передумовою для переходу до вирішення політичних питань є питання безпеки, як вони передбачені мінськими домовленостями: тривале припинення вогню, виведення Росією її військ і бойової техніки з України, роззброєння незаконних збройних формувань і встановлення зони безпеки вздовж непідконтрольної нині ділянки українсько-російського кордону під контролем ОБСЄ. Україна вважає, що для цього також необхідна озброєна міжнародна поліційна місія на окупованій частині Донбасу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.