Держдеп США оприлюднив доповідь про стан релігійної свободи на Донбасі, в Криму і Росії

Автор/джерело -  © Голос Америки



Дата публiкацiї - 11.08.2016 10:42 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=26732

Зовнішньополітичне відомство Сполучених Штатів представило щорічну доповідь про стан релігійної свободи в світі.

У доповіді, яку презентував у середу заступник державного секретаря США Тоні Блінкен, змальовується тривожна картина того становища, в якому перебуває сьогодні свобода віросповідання в світі.

Крім того, особлива увага приділяється ситуації в анексованому Росією Криму та на підконтрольному їй Донбасі.

Автори звіту зазначають, що підтримувані Росією сепаратисти, які все ще контролюють частини Донецької і Луганської областей, порушували права тих, хто є релігійними меншинами на окупованих територіях.

Як мовиться в українській частині доповіді Держдепартаменту про стан релігійної свободи в світі за 2015 рік, сепаратисти викрадали, затримували, катували й погрожували представникам Української православної церкви – Київського патріархату, «свідкам Єгови» і протестантам.

Крім того, сепаратисти вдавалися до антисемітської риторики, - йдеться у документі.

За словами авторів, сепаратисти також продовжували вандальські дії і захоплення церковного майна й заявляли, що свобода відправлення обрядів стосується тільки певних «офіційних церков».

Але і на вільній частині України є проблеми. У звіті згадано про твердження Української православної церкви (Московського патріархату), що місцеві посадовці допомагали УПЦ-КП у спробах захоплювати храми УПЦ (МП) і що багато випадків переходу парафій Московського патріархату до Київського були спричинені тиском правих політичних сил. У звіті додано, що УПЦ-КП заявляє, що парафії змінюють підпорядкування за власними рішеннями, і закони України дозволяють це.

Крім того, на насильство й залякування скаржилися «свідки Єгови», були повідомлення про вандалізм стосовно юдейських і християнських релігійних об’єктів, у першу чергу УПЦ (МП).

При цьому у звіті зазначено, що УПЦ-КП засудила використання сили навколо спірних із УПЦ (МП) храмів, а УПЦ (МП) засудила зловживання сепаратистів і відмовилася приймати релігійні приміщення, що їх сепаратисти пропонували цій церкві.

У звіті звернено увагу й на багато позитивних моментів, серед них на те, що влада України звільнила релігійні організації від оподаткування, визнала релігійні освітні установи і запровадила інститут військових капеланів, суди скасували кілька звинувачень осіб, що з релігійних міркувань відмовлялися від військового призову і вимагали для себе альтернативної служби.

Становище зі свободою релігії в окупованому Росією українському Криму стало окремим розділом української частини звіту Державного департаменту про стан релігійної свободу у світі за 2015 рік.

Автори доповіді вказують на те, що російська окупаційна влада у Криму продовжила утиски релігійних меншин, у першу чергу кримських татар, здійснювати викрадення, затримання і судові переслідування на підставі запроваджуваних на півострові російських законів про «боротьбу з екстремізмом».

Крім того, в російській частині звіту мовиться, що протягом того року уряд Росії продовжував розширювати привілеї Російської православної церкви і обмежувати при цьому діяльність мусульман та інших релігійних меншин, таких, як «Свідки Єгови», п’ятдесятники чи саєнтологи (у США ця структура вважається релігійною).

Крім того, мовиться у звіті, російська влада використала закони про протидію екстремізмові по всій Росії, щоб скасовувати реєстрацію громад релігійних меншин, і накладала обмеження на здійснення ними релігійної практики, а також на можливості для них придбавати землю і будувати місця для здійснення культу.

Нинішній звіт про стан релігійної свободи у світі, який Державний департамент США подав до Конгресу, став уже 18-м.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.