Голова МЗС Росії закликав до виконання політичної частини «Мінська» паралельно з безпековою

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 13.09.2016 19:11 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=26851

Міністр закордонних справ Росії Сєргєй Лавров заявив, що Москва пропонує розробити «паралельну дорожню карту» виконання мінських домовленостей про врегулювання на сході України, щоб кожен крок у зміцненні режиму безпеки супроводжувався б кроком у просуванні політичних реформ.

Як сказав він на прес-конференції в Москві, перш за все має йтися про ті законопроекти, які Київ зобов’язався розробити і ухвалити.

Як заявив Лавров, у Москві переконані, що Київ, домагаючись спершу досягнення тривалого режиму «повної тиші» з тим, щоб лише потім почати обговорювати політичні аспекти мінських домовленостей, націлений «на те, щоб нескінченно затягнути процес».

За його словами, Росія вимагає від України законодавчо затвердити на постійній основі «особливий статус Донбасу», а також проведення амністії й організації місцевих виборів на територіях, захоплених угрупованнями «ДНР» і «ЛНР».

Для цього, сказав Лавров, Київ, «ДНР» і «ЛНР» мають «пройти свою частину шляху і виконати взяті на себе півтора року тому зобов’язання». Про зобов’язання, які взяла на себе Росія, Лавров узагалі не згадав.

«Особливим статусом» називають особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької й Луганської областей, що мають статус окупованих. Закон про такий порядок, ухвалений іще восени 2014 року, стосується тільки діяльності органів місцевого самоврядування, що будуть обрані на місцевих виборах на цих територіях, що будуть призначені Верховною Радою України і відбудуться за українським законодавством і за стандартами ОБСЄ.

Україна твердо стоїть на позиції, що такі політичні елементи мінських домовленостей, як місцеві вибори на окупованих частинах Донбасу за українським законодавством чи надання «амністії» (непритягнення до кримінальної відповідальності) щодо тих бойовиків, хто не вчинив тяжких злочинів, неможливо виконувати до повного виконання безпекової компоненти. Зокрема, це неможливо до виведення з території України російських військ і найманців та бойової техніки і за нинішньої повної непідконтрольності українсько-російського кордону в регіоні, який, як наполягає Київ, має взяти під контроль спеціальна міжнародна поліційна місія.

Москва ж, яка взагалі не визнає присутності своїх військ, найманців і бойової техніки в регіоні і всього свого воєнного втручання на Донбасі, заявляє, що місцеві вибори необхідні якнайшвидше, щоб «легітимізувати» ватажків угруповань «ДНР» і «ЛНР», визнаних в Україні терористичними. Росія також заявляє, що не має ніяких зобов’язань за мінськими домовленостями, бо підписувала їх, мовляв, не як учасник, а як «гарант».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.