Знайдено прямого нащадка Чингісхана

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 31.05.2006 09:17 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=269

Оксфордський генетик Брайан Сайкс знайшов прямого нащадка великого монгольського завойовника Чингісхана.

Кадр із фільму “Загадки ДНК: пошуки Адама”

Спорідненість середньовічного монгольського воїна і викладача бухгалтерської справи Тома Робінсона підтвердилася, коли у них знайшли ідентичні ділянки хромосом, повідомляє Lenta.ru.

Фрагменти генома Робінсона зберігалися в картотеці компанії Oxford Ancestors, яку заснував Сайкс, що займається відновленням родоводів.

Імовірність того, що нащадок завойовника відшукається серед 25 тисяч клієнтів компанії, була досить високою: згідно з дослідженнями трирічної давнини - проект отримав назву "Генографічний проект" (Genographic Project), ініційованих всесвітньо відомим журналом National Geographic та компанією IBM (про деякі результати такого співробітництва можна дізнатися, подивившись фільм "Загадки ДНК: пошуки Адама"), у світі проживає близько 16 мільйонів людей, предком яких був Чингісхан.

Для участі в експерименті були відібрані винятково дані чоловіків: тільки в їхньому геномі присутня Y-хромосома - єдина з 23 пар хромосом у людському організмі, що передається дітям незміненою по батьківській лінії.

Зокрема, з цієї причини ДНК використовують для встановлення батьківства.

Чингісхан, або Темучин, помер у 1227 році у віці 72 років.

Як вважають дослідники, у монгольського лідера було більше сотні дітей (лише чотирьох з яких визнано офіційними спадкоємцями).

За минулих вісім століть, на думку генетиків, нащадки Чингісхана встигли скласти помітну частину населення Азії і частково Європи.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.