Україна вимагає від Росії пояснень, чому до Сущенка досі не пустили консула

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 6.10.2016 14:17 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=26912

Міністерство закордонних справ України викликало консула Росії в Києві, щоб з’ясувати, чому досі російська сторона не допустила консула України до заарештованого у Москві українського журналіста Романа Сущенка.

Як повідомила Радіо Свобода речниця МЗС Мар’яна Беца, станом на ранок 6 жовтня консул не був допущений до Сущенка без пояснення причин.

За словами Беци, з боку Росії це – порушення прав людини, порушення прав затриманого, це також порушує консульську конвенцію між Україною і Росією.

«Із нашого боку були виконані всі необхідні процедурні моменти. Для нас надзвичайно важливо знати, що відбулося, побачити Романа і почути від нього, які обставини (затримання – ред.) і надати йому необхідну допомогу, але наразі ніякої реакції з боку російської сторони немає. Тому сьогодні, у зв’язку з цим, ми викликаємо консула Росії в Україні для надання пояснень, чому станом на ці години у нас нема дозволу», – пояснила Беца.

Як заявила речниця МЗС, раніше Україна звернулася до МЗС Росії, Слідчого управління ФСБ Росії, Уповноваженого Росії з прав людини з вимогою надати консулові можливість зустрітися з Сущенком.

30 вересня в Москві був затриманий український журналіст з агенції «Укрінформ» Роман Сущенко. ФСБ Росії звинуватила його у шпигунстві і заявила, що він є «співробітником Головного розвідувального управління Міноборони України». Лефортовський суд Москви 1 жовтня заарештував журналіста на два місяці. До Сущенка понад добу не пускали його адвоката Марка Фейгіна, якого для захисту залучила родина журналіста. 5 жовтня адвокат знову не зміг потрапити до свого підзахисного.

За словами Фейгіна, який 4 жовтня спілкувався з українським журналістом, він не визнає своєї провини.

МЗС України закликало Росію звільнити Сущенка і припинити порушення прав людини.

Роман Сущенко працює в інформагенції «Укрінформ» з 2002 року, з 2010-го є власним кореспондентом агентства у Франції.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.