Ющенко переніс вибори. Звернення Президента до народу

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 25.04.2007 22:41 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2693

Президент України Віктор Ющенко підписав Указ про призначення позачергових виборів до Верховної Ради на 24 червня 2007 року. Вже на підставі статті 90 Конституції України.

Шановний український народе!

Дорогі співвітчизники!


2 квітня 2007 року я підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради 5 скликання. Як уже я пояснював, причина мого рішення є проста і ясна – коаліція більшості була сформована в парламенті України в неконституційний спосіб.

На базі політичної корупції було допущено маніпулювання депутатськими мандатами, а значить було допущено маніпулювання вашими голосами, вашим вибором. Це по суті ревізія політичних результатів виборів.

Це є грубе порушення основних засад Конституції України. Цілеспрямовано парламентсько-урядова коаліція формувала конституційну більшість, щоб зробити своє правління неконтрольованим. Це стало реальною загрозою національному суверенітету і по суті конституційному ладу в Україні.

Ще 11 липня 2006 року був порушений порядок формування коаліції, до якої увійшли так звані позафракційні депутати, але всіма учасниками політичного процесу тоді, в тому числі і мною, Президентом України, вважалося, що це епізод. Вважалося, що треба перейти цей епізод, бо країні після двох виборів потрібна була політична стабільність.

Вже в березні поточного 2007 року така практика переходу депутатів з опозиції в більшість стала масовою. Це привело до масових порушень Конституції. По суті над вами, над вашим вибором, наш вашою свободою, над нашою країною, її суверенітетом і єдністю нависла реальна загроза.

Як гарант Основного закону України і додержання ваших прав, ваших свобод, я зупинив цю навалу, я був змушений втрутитися в ситуацію, що склалася в українському парламенті і призупинити його повноваження.

Я виконав свій обов’язок як Президент України. Я захистив національну Конституцію, власне кажучи, я виконав свою присягу перед вами.

Тому сьогодні з усією твердістю я хочу заявити: позачергові парламентські вибори в Україні відбудуться. Це єдиний спосіб прищепити українському політику відчуття відповідальності перед кожним із вас, бо ви є влада, бо ви є реальна сила. Ви є головний господар країни, ви формуєте джерело влади і ви формуєте власне кажучи саму українську владу.

Моя позиція є непорушною – я твердо стою на тому, що вибори мають бути належно організовані і належно підготовані. Хочу заявити, що я взяв до уваги заяву Центральної виборчої комісії, яка була зроблена два дні тому, про відсутність кворуму в ЦВК, що створює серйозні труднощі і по суті унеможливлює проведення виборів 27 травня 2007 року до Верховної Ради України.

Про перешкоди, які унеможливлюють дотримання цього строку, вказує ухвала Вищого адміністративного суду України, яка була прийнята вчора.

Я довів до прем’єр-міністра України свою різку стурбованість фактичною відмовою кабінету міністрів забезпечити фінансування вашого волевиявлення. Це дія, що межує з порушенням кримінального закону.

Тим часом минув вже місяць, як у Верховній Раді України переформатовано коаліцію всупереч Конституції. Відтепер Президент повною мірою може реалізувати своє право розпустити парламент на підставі статті 90 Конституції України.

Я переконаний у юридичній правоті і політичній необхідності такого рішення. Переконаний, що це рішення розуміє українське суспільство, розуміють відповідальні українські політики, розуміє народ.

Отже вибори будуть. Ми проведемо їх спокійно, чесно і демократично, як належить європейській країні. З метою належного проведення виборів задля демократичного політичного рішення проблем у житті країни і керуючись статтею 5 Конституції України, я підписую Указ про призначення позачергових виборів Верховної Ради на 24 червня 2007 року.

Мій крок відображає зважене ставлення до розвитку ситуації і конструктивну політичну волю. Україні потрібні зміни. Ви, Український народ, заслуговуєте кращої долі і кращої політики. Для цього я повний усієї належної і рішучої волі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.