Тисячі протестують проти перемоги Трампа у США

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 10.11.2016 13:30 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=27009

Тисячі людей вийшли на вулиці американських міст на знак протесту проти обрання президентом США Дональда Трампа.

Багато з них скандували гасло "Не мій президент!" Інші – спалювали опудала з оранжевим волоссям, які мали символізувати бізнесмена.

Напередодні Дональд Трамп випередив Гілларі Клінтон на виборах президента США. Очікується, що найближчим часом він зустрінеться з чинним главою держави Бараком Обамою для того, щоб обговорити деталі передачі влади.

Сам пан Обама, який раніше називав пана Трампа "непридатним" для посади президента та агітував проти нього у ході кампанії, закликав всіх американців прийняти результат вівторкових виборів.

"Зараз ми всі вболіваємо за його успіх у об’єднанні країни та керуванні нею", – сказав він.

Гілларі Клінтон, попри заяву, що вона "розчарована, як мільйони американців", також сказала своїм прихильникам, що Дональд Трамп має отримати можливість керувати країною і що він буде успішним главою держави.

"Найтемніші моменти"

Незважаючи на ці заклики, у кількох містах по всій країні розпочалися протести.

У Нью-Йорку тисячі людей пройшли маршем до хмарочосу Trump Tower – резиденції та штаб-квартири бізнесу новообраного президента США. Вони протестували проти позиції пана Трампа з питань міграції, прав геїв та репродуктивних прав. 15 учасників демонстрації були затримані, повідомляє New York Times.

У Окленді, штат Каліфорнія протести мали в основному мали мирний характер. Проте, за повідомленнями, демонстранти розбили кілька вітрин та запускали феєрверки в сторону поліції, яка відповіла на це застосуванням сльозогінного газу.

У Лос-Анджелесі велика демонстрація противників Трампа заблокувала ключову автостраду.

А в Чикаго натовп заблокував тамтешній хмарочос Trump Tower, скандуючи: "No Trump, No KKK, No Fascists USA" ("Ні Трампу, ні Ку-клукс-клану, ні фашистам, США").

У столиці США Вашингтоні протестувальники провели нічну акцію протесту зі свічками.

"Ми тут, (щоб показати, що) ми не самі в ці найтемніші моменти", – сказав її організатор Бен Віклер.

Крім того, демонстрації пройшли у Філадельфії, Бостоні, Сіетлі та Сан-Франциско.

Передача влади

У своїй першій після оголошення про перемогу на виборах промові пан Трамп пообіцяв "залікувати рани поділів" після запеклої виборчої кампанії. Він заявив, що буде "президентом всіх американців".

Речник Білого дому Джош Ернест підкреслив, що Барак Обама щиро прагнутиме забезпечити плавну передачу влади, і про це йтиметься на його зустрічі з паном Трампом у четвер.

"Я не кажу, що це буде легка зустріч", - у той же час додав він.

Очікується, що новообраний президент навідається до Білого дому у четвер зранку (увечері за київським часом) разом зі своєю дружиною Меланією Трамп, яка зустрінеться з Мішель Обамою.

Пан Обама привітав свого наступника телефоном зранку наступного після виборів дня. Він заявив, що не робить таємниці з досить суттєвих відмінностей у поглядах між ним та паном Трампом.

Однак, додав він, "ми всі хочемо для нашої країни найкращого", і що промова пана Трампа у ніч після виборів його "надихнула".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.