Холодна війна-2. Москва влаштувала черговий демарш

Автор/джерело -  © ВВС



Дата публiкацiї - 27.04.2007 13:00 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2710

Президент Путін заявив, що Росія припиняє дотримуватися Договру про обмеження звичайних озброєнь в Європі. Це - викликало адекватну реакцію Заходу: подив і занепокоєння.

Яаап де Хооп Схефер висловив занепокоєння

НАТО висловило глибоке занепокоєння оголошенням російського президента Владіміра Путіна, що Росія припиняє дотримуватися договору обмеження традиційних озброєнь у Європі.
Генеральний секретар НАТО Яаап де Хооп Cхефер заявив, що угода про обмеження озброєнь є наріжним каменем безпеки у Європі.

Договір з часів Холодної війни, який обмежував такі традиційні наступальні озброєння у Європі як танки, літаки та артилерію опинився у центрі дипломатичної суперечки між Росією та Заходом.

Угоду було укладено у 1990 році і доповнено 9 років тому. Москва не виконуватиме угоду і вимагає її ратифікації країнами НАТО. Досі країни Нато не ратифіковували угоди, бо очікували, що Росія виведе свої війська з Грузії та Молдови.

Президент Путін реанімує в Росії комуністичні традиції

Проте в основі конфлікту навіть не стільки предмет угоди, скільки попереджувальний постріл для Вашингтона, який на думку Москви ігнорує російські інтереси у сфері безпеки.

Мова йде про елементи системи ПРО у Європі, розширення НАТО на Схід, розвиток армій балтійських держав та поширення баз США на Кавказі та у південно-східній Європі.

Висловлене занепокоєння Яаапа де Хооп Схефера демаршем Росії відображає серйозне ускладнення у відносинах. Наразі незрозуміло як розвиватиметься конфлікт.

Дехто вважає, що Путін надсилав сигнал радше аудиторії всередині країни. США потребують співпраці Москви у стабілізації миру на Близькому Сході та конфронтації з Північною Кореєю та Іраном.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.