Юрій Костенко знає, як вийти із політичної кризи

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 27.04.2007 14:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2712

Лідер УНП вважає, що тільки народ має покласти край суперечці політиків.

“Нова версія президентського Указу про перенесення терміну виборів є найбільш оптимальним засобом виходу з важкої політичної кризи, що дозволяє уникнути погіршення стану економіки та посилення політичного протистояння, - вважає лідер Української народної партії Юрій Костенко – Конфліктуючі сторони повинен розсудити народ – єдине джерело влади в Україні”.

На думку Костенка, "ні суди, ні вулиця, розбурхані політичними емоціями, не в змозі поставити останню крапку в конфлікті."

"У протистояння втягнуті секретаріат Президента та Уряд, роз’їдені корупцією Конституційний суд та ЦВК. Тільки пройшовши через „народне чистилище” виборами, політичні сили зможуть знайти політичний компроміс та побудувати нові стосунки”, - вважає Костенко.

Він не вірить в реалізацію „силового сценарію, вважаючи, що сторони прийдуть до політичного компромісу. Лідер УНП вважає, що план перемир’я може складатися з трьох пунктів:

1. Про спільну участь всіх політичних сил у дострокових виборах.

2. Наданні Президентом правових підстав для тимчасової роботи парламенту з метою узгодження змін до Закону про вибори

3. Зафіксованих політичних домовленостей сторін погодитися з формуванням коаліції та уряду тією силою, яка переможе на виборах.

„Останній пункт домовленостей дозволить зняти напругу між Партією регіонів, БЮТ та „Нашою Україною”, які не довіряють одне одному”, - коментує ситуацію Костенко. За його словами, від компромісного вирішення конфлікту виграють і „біло-сині”, і помаранчеві виборці, які домагаються нової якості влади.

За словами лідера УНП, на сьогодні всі сторони „перегнули палку” в недотриманні мінімальних вимог законодавства, в тому числі Конституції, а "криза – лише остання фаза цього процесу".

Костенко висловив задоволення тим фактом, що 1996 року, при затвердженні Конституції, „було поставлено стільки замків для дурнів”, на випадок спроб її зміни.

„Ми запобігали ревізії Конституції, щоб не дати змогу перетворити її на „дворову дівку”, - констатував Юрій Костенко. За його словами, жодна спроба ревізії Конституції не вела до по покращення ситуації в державі. Приміром, 2003 року, запровадивши зміни до Конституції, екс-президент Леонід Кучма намагався отримати право висуватися на третій термін.

Конституційна реформа 2004 року призвела до створення незбалансованої системи влади. Костенко обвинуватив в нинішній конституційній кризі спікера Мороза, який 1996 року перешкодив затвердженню 10 стрижневих конституційних законів, -- приміром, закону про Кабінет міністрів, -- які мали остаточно завершити процес формування влади в Україні. „Сьогодні б ні у кого не було б спокус змінювати Основний закон”, -- констатував лідер УНП.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.