Нові заворушення в столиці Естонії

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 28.04.2007 01:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2721

З настанням вечора в столиці Естонії знову почалися заворушення. Юрби російськомовних молодих людей і естонців збиралися цього разу не поблизу Братської могили на Тинісмяги, а ближче до центру міста.

Парк Тинісмяги, де стояв знесений напередодні “Бронзовий солдат”, оточений поліцією. Агресивно налаштована молодь пересувається до центра міста. Щоб запобігти сутичкам, правоохоронці вишукувалися в ланцюг між ворогуючими групами.

Ближче до ночі безлади спалахнули на площі Свободи в центрі Таллінну. Як передає РІА "Новини", на площі зібралося близько 200-300 чоловік, в основному росіськомовна молодь. Багато хто з них скандував: "Росія, Росія!". У будівлі мерії розбито декілька стекол. Поліція застосувала проти присутніх водомет, є затримані.

Серед присутні на площі немало п'яних, поліція розділяє тих, що б'ються. У бік центру Таллінна, за даними Postimees, рухається бронетранспортер.

Після цього натовп покинув площу, спрямувавшись на одну з прилеглих до площі вулиць - бульвар Естонія. Деякі з присутніх громлять скляні павільйони зупинок, розбивають скло в будівлях. Один з молодих людей спробував підпалити естонський прапор, який тримав в руках, але йому це не вдалося. Декілька чоловік виламали огорожу, що стояла уздовж вулиці і перегородили ним бульвар, перешкоджаючи руху машин.

Потім натовп рушив по бульвару у напрямку театру "Естонія". Поліції не видно, вона залишилася на площі Свободи. Поліцейські блокують підходи до сквера, де стояв демонтований в ніч на п'ятницю Бронзовий солдат.

Неспокійно і на інших вулицях. Поліція узяла під охорону пам'ятник естонському письменникові Антону Хансену Таммсааре в центрі міста в невеликому парку після того, як невідомі написали на ньому білою фарбою антиурядовий напис.

До 19 години на бульварі Каарлі зібралося близько 400 чоловік. Поліцію закидали різними предметами. Поліція затримала і доставила в ділянки близько 100 активних і агресивних порушників порядку.

Естонські ЗМІ підкреслюють, що близько 20 години у парку Таммсааре і Viru Keskus залишилася "переважно лише" російська молодь, яка поводиться агресивно.

Всього на вулицях Таллінна перебуває близько п‘яти сотень молодих людей. Сьогодні вони не об‘єднуються в єдиний натовп, а швидко пересуваються невеличкими групами та не дозволяють себе знімати. Над центром Таллінна кружляє вертоліт. Подекуди виникають сутички з поліцією. Правоохоронців закидують пляшками з невідомою рідиною. Поліція відповідає гумовими кийками.

До 22 години за свідченнями очевидців, в Старому місті знаходилося близько 2000 протестуючих.

Поліція сповіщає, що з метою запобігання небезпечним ситуаціям, заборонений збір великої кількості людей - такі групи будуть поліцією розганятися. Поліція заявляє, що провокатори використовують народні маси як щит, унаслідок чого важливо, щоб випадкові люди просто не з'являлися в центрі Таллінна.

З метою безпеки обмежений рух: перенаправлені маршрути тролейбусів, в центрі вони не ходять. Поліція перешкоджає переміщенню людей і автомобілів на Тинісмяги.

Віце-спікер парламенту Естонії: мародерів можна вислати з країни

Як вважає віце-спікер Рійгикогу Крістійна Оюланд, покарати мародерів, які безчинствували вночі в Таллінні можна, позбавивши їх виду на проживання.

Що стосується нічного мародерства, за словами Оюланд, у відношенні негромадян Естонії можна серйозно задуматися про позбавлення дозволу на проживання або відмову в його продовженні. По суті, це означає депортацію з Естонії, заявила вона в спеціальному випуску новин на TV3.

За словами Оюланд, за закликами, що розповсюджуються в інтернеті, до акцій у відповідь естонської молоді стирчать вуха російських провокаторів, які хочуть розв'язати відкрите зіткнення між естонцями і росіянами.

"Я не упевнена, що ці патріотично звучні заклики написані естонцями, - заявила Оюланд в прямому ефірі TV3. - Я убачаю за ними саме провокації, я убачаю бажання зіштовхнути естонську молодь з російською. Я все-таки закликаю - залишимося спокійними, у нас і раніше бували труднощі, і ми з ними справилися. У нас своя країна, яку слід берегти і захищати".

В той же час Оюланд констатувала, що, на щастя, стали розповсюджуватися й інші, такі що втихомирюють, заяви, повідомляє DELFI.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.