Президент узяв участь у вечорі-реквіємі з нагоди 60-х роковин акції «Вісла»

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 28.04.2007 01:21 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2722

Президент України Віктор Ющенко взяв участь у вечорі-реквіємі з нагоди 60-ї річниці акції «Вісла», який відбувся у Львівському національному оперному театрі.

«Безумовно, для української нації сьогодні день суму і день нашого болю. Сьогодні Україна вшановує 60-ту річницю подій, які чорною сторінкою увійшли до буття всього українства», – сказав В. Ющенко, звертаючись зі сцени до співгромадян, повідомляє прес-служба Президента. Він нагадав, що 60 років тому майже 150 тисяч українців були примусово виселені з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Підляшшя та розселені по чужих землях.

«Винуватець операції – комуністичний тоталітарний режим. Цей злочинець має бути нарешті і остаточно засуджений. Україною, Польщею, всім світом», – наголосив Президент.

В. Ющенко нагадав, що 5 квітня ц.р. підписав Указ про заходи до 60-х роковин операції «Вісла». Документ передбачає створення списків депортованих у різні часи українців та збір і публікацію документів і свідчень очевидців.

Крім цього, шість західноукраїнських областей узяли під свою опіку відбудову 44 поховань українців на території Польщі згідно з Міждержавним протоколом про спільні дії на 2005–2007 роки.

А в суботу, 28 квітня, В. Ющенко має намір підписати указ про відзначення відомих громадських діячів України, Канади, Польщі, інших країн, які найбільше долучилися до вшанування української історичної пам’яті.

Президент відзначив, що Україна і Польща «послідовно і толерантно продовжуватимуть процес відновлення історичної правди та справедливості». При цьому він наголосив, що минуле не повинно сковувати обидві нації. «Прощення – це риса великих народів. Глибоке, братнє примирення – це єдиний шлях до нового життя, яке творять Український і Польський народи сьогодні», – сказав В. Ющенко. За його словами, стратегічне партнерство між Україною і Польщею – одна з найбільших історичних перемог двох народів.

Президент також запевнив українську діаспору в Польщі, що Україна робитиме все можливе для задоволення її національних прав, створення нових центрів української культури, відкриття українських шкіл.

Він підтвердив тверду позицію української влади задля забезпечення потреб польської громади в Україні, яка є «невід’ємною і життєво важливою часткою нашої великої родини».

«Почуття взаємної поваги і почуття гідності мають бути опорою нашого діалогу. Саме так ми зуміємо застерегтися від помилок минулого і захистити наше співжиття від історичних стереотипів й упередження», – сказав Президент.

Після офіційної частини Глава держави переглянув концертну програму.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.