Бюджетні авіалінії рвуться в Україну

Автор/джерело -  © Ринок.biz



Дата публiкацiї - 28.04.2007 01:56 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2724

Низкобюджетні авіаперевізники рвуться завойовувати український ринок. За останній місяць вже друга європейська авіакомпанія, що працює по бізнес-моделі low-cost, оголосила про те, що веде переговори з Державіаадміністрацією і аеропортами України про можливість здійснювати перельоти з України в країни Євросоюзу.

WizzAir хоче працювати на українському ринку. Флот авіакомпанії складають літаки A320

«Ми вже маємо призначення із декількох європейських аеропортів на польоти в України. Залишилось лише отримати дозвіл української авіавлади», - цитують Экономические Известия директора по корпоративним комунікаціям та зв’язкам з громадськістю угорської компанії WizzAir Наташу Казмер.

Казмер розповіла, що в сферу інтересів компанії входять не тільки аеропорти столиці, але й аеродроми місцевого значення. «Стратегією низькобюджетної авіакомпанії є освоєння польотів саме із другорядних і регіональних аеропортів, тому що це забезпечує швидкий обіг літаків і низькі аеропортові видатки», - пояснила представниця WizzAir. В числі регіонів, що цікавлять авіакомпанію, WizzAir називають Львівський, Донецький, Дніпропетровський, Луганський, Ровенський, Кримський.

«Ми плануємо літати з 3-5 українських аеропортів у найближчі 3-5 років. В питанні, який саме повітряний майданчик ми виберемо, вирішальним фактором буде розмір ринку поблизу аеропорту, його технічна підготовка й, звичайно, ставка аеропортових зборів», - розповідає Наташа Казмер.

Про стратегію, спрямовану на завоювання східних ринків, в тому числі й українського, тижнем раніше повідомляв також словацький перевізник SkyEurope.

Тим часом доти, поки в Україні не працює програма «відкритого неба» (і всі міжнародні перевезення здійснюються винятково в рамках міжурядових угод), в авіадискаунтерів у проникненні на наш ринок авіаперевезень можуть виникнути деякі труднощі.

«Зараз в Україну літають 42 іноземні авіакомпанії з 28 країн світу - тобто ми досить лояльні стосовно закордонних перевізників. Однак жоден з них не працює по моделі low-cost», - повідомив чиновник у Державіаадміністрації, що має справу з авіаперевезеннями й ліцензуванням. Відзначивши, що авіавлада України поки не є прихильником широкого впровадження в нашій країні закордонних дискаунтерів, він, додав, що якщо авіакомпанії нададуть всі необхідні й належним чином оформлені документи, то шанси одержати дозвіл у них є.

«Державіаадміністрація має право укладати міжурядові угоди від імені українського уряду, однак цьому повинна передувати нота від МЗСу, потім потрібна ратифікація цієї угоди парламентом», - додав чиновник.

Він повідомив також, що звернення з угорського посольства й заявка від WizzAir дійсно надходили, тільки от не всі документи виявилися відповідним діючим договорам між авіавладою двох країн: WizzAir нібито хоче літати з України в Польщу (будучи зареєстрованою в Угорщині), а, згідно із цими договорами, переважним правом польотів володіють юридичні особи, зареєстровані в країні призначення.

Як з'ясував Ринок.biz, бажаючі скористатися послугами бюджетних авіаліній можуть перелетіти, наприклад з Барселони в Мілан за 50 євро, або скажеімо з Барселони в Пальму де Майорку за ... 19 євро. Відмінність від звичайних авіаліній полягає в тому, що квитки такі авіакомпанії продають виключно через Інтернет, можливість здати квиток відсутня, існують обмеження по вазі ручної поклажі й багажу, а також жорстко лімітовані час реєстрації й посадки.

До речі, в сусідніх з Україною Польщі й Росії на ринку авіаперевезень вже присутні такі бюджетні авіалінії.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.