На Європейській площі - мітинг опозиції(оновлено)

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 28.04.2007 18:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2729

На Європейській площі Києва розпочався мітинг опозиції “Через вибори до порозуміння”.

На площі зібралося понад 50 тисяч осіб.

Також продовжують підходити люди з боку вулиці Трьохсвятительської та підніматися Володимирською гіркою з Контрактової площі.

Учасники акції тримають державні прапори, прапори “Нашої України”, БЮТ і “Народної самооборони”, УНП, прапори Української соціал-демократичної партії, а також плакати з надписами: “Заколоту – ні! Виборам – так!”, “Народ підтримує Указ Президента!”, “Суд повинен бути конституційним, а не корупційним!”, “Указ Президента – закон для всіх!” , "Ющенко захистив наші права!".

Президент України Віктор Ющенко бере участь у мітингу. Виступ глави держави розпочнеться орієнтовно о 18.15 – 18.50.

До учасників мітингу звернулися Борис Тарасюк, Юрій Луценко і Вячеслав Кириленко.

Лідер виборчого блоку ”Рух - Українська правиця” Борис Тарасюк закликає демократичні сили до об’єднання.

Про це він сказав під час мітингу опозиції на Європейській площі в Києві.

“Ми виступаємо за об’єднання всіх демократичних сил і у зв’язку з цим я закликаю, щоб “Рух - Українська правиця”, Народна самооборона, Народний Союз “Наша Україна” утворили широкий блок і саме таким блоком ми переможемо”, - сказав він.

Тарасюк зазначив, що політичну кризу в Україні можна подолати лише шляхом позачергових парламентських виборів.

“Внаслідок дій антинародної кризової коаліції викликана чергова глибока політична криза. Єдиним результатом подолати цю кризу - це провести позачергові парламентські вибори”, - сказав він.

Тарасюк зазначив, що партії блоку “Рух - Українська правиця” підтримує Указ Президента про дострокове припинення повноважень “антинародної Верховної Ради” і проведення позачергових виборів. ”Ми вважаємо, що лише у такий спосіб можна подолати кризу і відновити рівновагу, громадській спокій у нашій державі”, - сказав він.

“Ми виступаємо за те, щоб український народ мав знову право обирати курс, яким наша держава буде рухатися, курс європейських цінностей, а не курс політичної корупції і олігархічних кланів”, - додав Тарасюк.

Лідер “Народної самооборони” Юрій Луценко вважає, що в новій редакції Конституції має бути чітко передбачено право Президента розпускати Верховну Раду.

“Ми вважаємо, що головним є нова Конституція України, в якій чітко буде закріплено право всенародно обраного Президента розпускати Раду у разі її зради українським інтересам”, - сказав Луценко.

Він вважає, що в новій редакції Основного Закону має бути визначено, що Генпрокурор обирається не “на верховному сходняку, а всенародно”, буде передбачено зняття депутатської недоторканності з народних депутатів, формування місцевої влади виконкомами, а не призначається з Києва та можливість молоді з 16 років формувати владу в Україні.

“Ми хочемо єдиного Основного Закону - Конституції, який однаково будуть читати і влада і опозиція”, - наголосив Луценко.

Лідер "Народної самооборони" у своєму виступі вдався до мовної шаради на грані фолу: "Президент послав коаліцію на три букви і це слово не "суд"..., а перевибори..."

Лідер партії “Наша Україна” В’ячеслав Кириленко заявляє, що у будь-якому разі Верховна Рада п’ятого скликання працювати не буде.

Про це він сказав сьогодні під час мітингу опозиції “Через вибори до порозуміння” на Європейській площі у Києві.

За словами Кириленка, другий Указ Президента про дострокові вибори до ВР (від 26 квітня) - це серйозний крок на шляху національної єдності, це крок до того, щоб усі політичні сили взяли участь у виборах, “щоб вони переконували виборців, а не купляли суддів КС, а потім мали намір прикриватися їхніми рішеннями”.

Лідер “Нашої України” наголосив, що рішення Конституційного Суду не мали і не матимуть довіри. “Ми знаємо: якщо навіть Конституційний Суд ухвалить рішення, яким зневірить указ Президента, обидві опозиційні фракції у парламенті до цієї Верховної Ради не повернуться”, - сказав він.

Кириленко нагадав, що депутати БЮТ і “Нашої України” написали заяви, спрямовані на складення своїх повноважень. “Якщо буде негативне рішення КС, ми одразу зберемо наші з’їзди і проголосуємо за те, щоби наші депутати достроково припинили свої повноваження. І всі ті, хто під куполом (Верховної Ради), втретє стануть нелегітимними, оскільки їх буде менше, ніж дві третини, а за Конституцією така Верховна Рада не має права на існування - вона не повноважна”, - наголосив лудер НУ.

Він від імені опозиції закликав партію Регіонів, соціалістів та комуністів йти на вибори: “Закликаємо Партію регіонів та її лівих сателітів, які обслуговують її рік у правлячій коаліції, іти на вибори і зрозуміти, що це єдиний спосіб виходу із масштабної політичної кризи в країні, яка створена ними”.


Лідер БЮТ Юлія Тимошенко розцінює другий Указ Президента як крок на зустріч політичним силам коаліції, для того, щоб вони змогли взяти участь у дострокових виборах до парламенту.

Про це вона заявила сьогодні, виступаючи на мітингу прихильників опозиції на Європейській площі у столиці.

“Президент пішов назустріч провладній коаліції, оскільки вони внаслідок неорганізованості не встигли зареєструватися у ЦВК і почали говорити, що дуже коротка виборча кампанія”, - сказала лідер БЮТ. Тимошенко зазначила, що “Президент персонально для них, і для того, щоб бути компромісними і толерантними” змінив дату дострокових виборів до ВР. Тепер, за її словами, усі мають змогу взяти участь у дострокових виборах.

Крім того, наголосила лідер БЮТ, глава держави пішов назустріч коаліції і видав другий Указ, в якому вказано, що повноваження ВР припиняються на основі 90 статті Конституції України. “Президент зробив все що вони (коаліція) просили і розпустив їх по 90 статті Конституції”, - сказала Юлія Тимошенко.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.