Президент Ющенко вийшов на Майдан. Він розповів історію про нульовий варіант, кримінальну

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 28.04.2007 19:17 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2730

Щойно, на мітингу опозиції, який триває на Європейській площі столиці, виступив Президент України Віктор Ющенко. Його слухали тільки на Майдані більше 70 тисяч українців. Мільйони дивилися пряму трансляцію по УТ.

Президент України Віктор Ющенко заявляє, що не піде на “нульовий варіант”, який пропонує правляча коаліція.

Ющенко нагадав, що “нульовий варіант” полягає у тому, що він має скасувати свій Указ про розпуск парламенту, а уряд і парламент скасують свої рішення, ухвалені після оголошення указу. “Іншими словами нам пропонують, як мені здається, ту історію, яка інколи трапляється в житті – в банк проникають злочинці й виносять сейф, доносять його до дверей, а тут зустрічає їх охорона – надіває наручники, а вони пропонують охороні - “слухайте, так ми готові цей сейф повернути із цими грішми – давайте домовимось про нульовий варіант”. Яка мораль цієї історії, а мораль проста з подібних політичних вчинків ми ніколи уроків не винесемо, а нам потрібен політичний урок”, - наголосив Глава держави.

Президент сказав, що сьогодні хоче сказати про три реалії. По-перше, дострокові вибори відбудуться. Він переконаний, що до цього прийдуть всі політичні сили: “це неминуча відповідь до якої прийдуть всі політичні сили”.

По-друге, сьогодні іде розмова не про долю 450 народних депутатів, “ми сьогодні говоримо про явище, яке торкається 47 мільйонів громадян України, це зачіпає вашу родину, бо мова іде про головне – Україна повинна мати чесну владу, владу, яка живе по закону, яка шанує Конституцію”.

По-третє, за словами, Президента сьогодні необхідно дати відповідь, як виникла остання політична криза. Він повторив свої тези, щодо витоків політичної кризи через переходи депутатів з фракції у фракцію тощо. Віктор Ющенко закликав всі політичні сили зробити висновки з того, що відбулось в парламенті, наголосивши, що політична корупція досі залишається головним чинником формування української влади. І це необхідно подолати.

При цьому Президент Ющенко наголосив, що, підписавши Указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради, він виконав свою присягу.

Президент Віктор Ющенко впевнений, що всі політичні сили погодяться на дострокові парламентські вибори.

"Дострокові вибори відбудуться. Це неминуча відповідь, до якої прийдуть всі політичні сили", - заявив Президент.

Він нагадав мотиви свого рішення щодо розпуску парламенту, зазначивши, що політичну кризу було створено в парламенті.

"Я звертаюся до Майдану, до глядачів, я, зрештою, ставлю це запитання до себе: чия це криза? Я даю відповідь – це є криза парламенту... Неконституційний процес формування більшості веде не лише до парламентської кризи, а до конституційної, бо країна звикає жити в нелегітимному полі. Що повинен робити гарант Конституції? Звичайно, одне, дострокове припинення повноважень парламенту", - сказав Ющенко.

Ющенко також зазначив, що за 4 роки існування Верховної ради попереднього скликання 262 депутати змінили фракційну приналежність і назвав цю ситуацію політичною корупцією.

"Коли ми говоримо, що ще 2 роки тому парламент жив в мажоритарній моделі, де була хоч якась моральна можливість перейти депутату з однієї фракції в іншу, то починаючи з 2004 року ми живемо за пропорційною системою, де більшість формують лише фракції. 84 стаття Конституції чітко говорить: якщо депутат вийшов з фракції, його депутатські повноваження припиняються", - сказав він.

Ющенко також обурився висловлюваннями деяких високопосадовців, які заявляли про те, що найближчим часом у парламенті буде конституційна більшість у 300 голосів.

"Таких 300 не буде! В цьому парламенті 300 голосів не буде! Туди не ступить нога жодного народного депутата!". – заявив він.

Ющенко упевнений у тому, що політична криза в Україні буде розв’язана.

"Демократія – це така наука, яка дає шанс, як вийти з ситуації. Тільки на кладовищі немає виходу", - сказав він.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.