У місії ОБСЄ застерегли про можливість нових загострень боїв на Донбасі

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 27.02.2017 20:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=27304

Невідведена важка зброя та близькість позицій військ по обидва боки лінії розмежування можуть викликати нові загострення боїв, заявив перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александр Гуґ.

Доки вздовж лінії бойового зіткнення на сході України зберігатиметься заборонене мінськими домовленостями важке озброєння, на Донбасі не можна виключити можливості нових сплесків бойових дій, заявив Александр Гуґ в інтерв’ю Радіо Свобода.

«Нових спалахів насилля не можна виключити в нинішній ситуації, хіба б щось кардинально змінилося в нинішньому нагромадженні важкого озброєння поблизу лінії зіткнення. Ми знаємо, що ця зброя там далі присутня, і доки це триває, нова ескалація конфлікту залишається ймовірною. Це може статися будь-якого дня, бо їх використовували донині і використовуватимуть й надалі, якщо зберігатимуться рівень напруження та недовіра», – сказав він.

При цьому Гуґ не виключає, що нова ескалація напруження та насилля може бути й потужнішою, ніж та, що нещодавно відбулася навколо Авдіївки.

При цьому, на думку першого заступника голови СММ ОБСЄ, другою умовою для стабілізації ситуації на Донбасі є повна відмова сторін від подальшого наступу й зближення. Натомість, вважає він, позиції українських урядових військ та сепаратистів повинні збільшити між собою дистанцію.

«Слід припинити зближення й наступ одних у бік інших, а, навпаки, треба збільшити між собою дистанцію. Це дасть змогу встановити «режим тиші» та зробить ситуацію більш передбачуваною. Бо нинішня непередбачуваність якраз і викликана надмірною близькістю між позиціями та присутністю важких озброєнь. Збільшення кількості й тривалість боїв за останні 4–8 тижнів якраз і є наслідком такої ситуації», – заявив Александр Гуґ.

Останнім часом у низці місцевостей на лінії контакту на Донбасі сталося помітне загострення бойових дій, яке не припинилося й попри чергові домовленості, досягнені у Тристоронній контактній групі. І українські силовики, і спільні російсько-сепаратистські сили заперечують свою вину і звинувачують у провокаціях і порушеннях іншу сторону.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.