СММ ОБСЄ так й не побачила перемир’я на Донбасі

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 1.03.2017 14:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=27310

Умови перемир’я на Донбасі, запровадженого 20 лютого, досі не виконуються, підтвердив в інтерв’ю DW заступник голови СММ ОБСЄ в Україні Александер Гуґ. У місії застерігають, що навесні бої можуть поновитися.

Заступник голови Спеціальної моніторингової місії Організації з безпеки і співробітництва в Європі (СММ ОБСЄ) в Україні Александер Гуґ роздратовано реагує на заяви політиків про поновлення мирних домовленостей, які щодня масово порушуються сторонами конфлікту на Донбасі. "Це призводить до величезної плутанини, коли маєш справу з "перемир’ям" всередині "перемир’я" одразу після "перемир’я" і навколо "перемир’я", - сказав Гуґ в інтерв’ю DW у Брюсселі, де він проводив консультації з представниками НАТО та Євросоюзу. За його словами, "населення на Сході України давно не розуміє, чому попри заяви лідерів це не закінчується".

Хоча кількість порушень перемир’я останніми днями значно скоротилася, до повного і довгострокового припинення сутичок ще дуже далеко. На думку Гуґа, воно стане можливим лише тоді, коли обидві сторони виконають свої зобов’язання та відведуть важке озброєння від лінії розмежування, уздовж якої має з’явитися зона безпеки у 50 кілометрів завширшки. Якщо цього не відбудеться, то, за словами заступника голови СММ ОБСЄ в Україні, наступний спалах боїв на Донбасі виявиться ще більш потужним, ніж січневе загострення в районі Авдіївки.

У розмові з DW Гуґ відзначив, що ситуація жодним чином не змінилася, що важке озброєння досі стоїть у зоні конфлікту і "ми бачимо це щодня". За його словами, нинішній перепочинок обидві сторони використовують не для того, щоб "насолодитися весняним сонцем, а для ротації сил, підвезення амуніції, укріплення своїх позицій". Тож "напруження тільки зростатиме", вважає представник ОБСЄ. Він заявляє, що міжнародне співтовариство намагається "перев’язати жахливу рану, але інфекцією, яка спричинила цю рану, ніхто не займається".

Чергову спробу досягти припинення вогню на Донбасі, тобто втілити один із пунктів підписаних три роки тому мінських домовленостей, зробили на Мюнхенській конференції з безпеки. Першого ж дня нового перемир’я 20 лютого, за даними ОБСЄ, кількість обстрілів не скоротилася, а навпаки зросла у порівнянні з попереднім днем. Крім того, 24 лютого, як повідомляє ОБСЄ, "солдати, які говорили російською мовою", обстріляли одну з неозброєних груп спостерігачів і пізніше викрали безпілотник організації. Того ж дня домовленість про припинення вогню порушувалася 3000 разів обома сторонами, зазначають в СММ ОБСЄ в Україні.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.