Європарламент голосуватиме безвіз України 6 квітня

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 17.03.2017 14:04 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=27360

Європейський парламент запланував дебати щодо надання безвізового режиму Україні на 5 квітня, а наступного дня відбудеться голосування.

Такі дані містить оприлюднений Європарламентом порядок денний сесії на 3-6 квітня 2017 року.

9 березня профільний комітет Європарламенту схвалив проект безвізового режиму для України і передав документ на остаточне схвалення парламенту ЄС.

Комітет з громадських свобод, правосуддя та внутрішніх справ схвалив абсолютною більшістю законодавчу пропозицію внести Україну до переліку третіх країн, громадяни яких можуть в’їжджати до ЄС без віз.

Запрацювати новий режим може вже у червні 2017 року.

Право на безвізові поїздки до ЄС мають отримати власники біометричних закордонних паспортів.

Подорожувати без права роботи на 90 днів щопівроку можна буде до всіх країн ЄС, за винятком Великої Британії та Ірландії.

Натомість українці зможуть їздити без віз до чотирьох країн, що не належать до ЄС, проте входять до шенгенської зони - Ісландії, Ліхтенштейну, Норвегії та Швейцарії.

Слідом за Грузією

27 лютого 2016 року ЄС остаточно затвердив механізм призупинення безвізу, без якого українське питання гальмувалось останні півроку.

Того ж дня Рада ЄС дала зелене світло безвізу Грузії, який запрацює вже 28 березня.

28 лютого у ЄС провели міжінституційні перемовини щодо безвізу України і 2 березня комітет постійних представників країн-членів ЄС підтримав український проект.

Тоді ж у ЄС офіційно підтвердили неформальну домовленість щодо візової лібералізації для українців.

Європейські ЗМІ з посиланням на цю домовленість оприлюднили попередню дату, коли має запрацювати безвізовий режим з Україною - близько 11-12 червня 2017 року.

Хоча представник ЄС в Україні Хюг Мінгареллі 16 березня заявив у Києві, що безвізові подорожі стануть доступними українцям у другій половині червня.

Наступні етапи

За прогнозами експертів, проблем зі схваленням безвізу у Європарламенті не виникне

Після голосування Європарламентом рішення мають узгодити посли ЄС, а далі Рада ЄС має остаточно затвердили законодавчу ініціативу у середині травня.

Це рішення, швидше за все, не зможуть ухвалити до президентських виборів у Франції 7 травня.

У Франції остерігаються, що надання безвізу Україні до виборів може дати додаткові аргументи представникам крайніх правих сил.

Після схвалення Радою ЄС документ підпишуть та опублікують в офіційному журналі ЄС.

Від моменту публікації безвізовий режим запрацює за 20 днів.

Перемовини щодо надання безвізового режиму для України тривали з 2008 року. Як визнали у ЄС, Україна успішно виконала усі 144 зобов’язання у межах візового діалогу.

20 квітня 2016 року Єврокомісія видала законодавчу ініціативу щодо надання Україні безвізу, щоправда потім справу пригальмували до моменту схвалення нового механізму його призупинення для всіх країн.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.