Нафтогаз виступив проти монопольного посередника

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 5.04.2017 13:00 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=27412

Нафтогаз закликає Уряд ліквідувати монополію Group DF на ринку постачання газу для населення.

Про це заявив Департамент з корпоративних комунікацій
Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України».

НАК «Нафтогаз України» вітає заяву Group DF, яка де-факто займає монопольне становище на ринках розподілу та постачання газу для населення, щодо необхідності об’єктивно оцінити роль компаній, задіяних у забезпеченні газом побутових споживачів.

Нафтогаз звертає увагу на те, що так звані «газзбути» — псевдо-постачальники газу, переважна більшість яких належать Group DF, — є непотрібними посередниками на ринку газу для населення, не несуть відповідальності та ризиків, пов’язаних із постачанням газу та не створюють додаткової цінності для споживачів.

Нафтогаз просить Уряд України, регулятора ринку НКРЕКП та АМКУ розглянути можливість усунення необґрунтованої монополії групи Дмитра Фірташа у цьому важливому сегменті ринку газу.

Нафтогаз також закликає, згідно з вимогами чинного законодавства України, забезпечити прозорість функціонування ринку розподілу газу – природної монополії, також контрольованої переважно Group DF.

Постачання газу

Постановою Кабінету Міністрів №187 від 22 березня 2017 р. про покладання спеціальних обов’язків визначено перелік так званих газопостачальних підприємств, яким Нафтогаз зобов’язаний надавати газ для потреб населення в необмеженій кількості за заявкою такого підприємства.

На території ліцензованої діяльності кожного облгазу визначено лише по одному підприємству, яке має право отримати газ у Нафтогаза на пільгових умовах.

Секретаріат Енергетичного Співтовариства, членом якого є Україна, вже звернув увагу на той факт, що ця ситуація створює необґрунтовані переваги для цих компаній та закриває даний сегмент ринку від конкуренції.

При цьому Нафтогаз, який відповідає за формування достатнього ресурсу газу, не має доступу до даних щодо обсягів фактичного використання газу побутовими споживачами та не має жодних гарантій щодо оплати поставлених обсягів з боку визначених постановою підприємств. Ці підприємства зазвичай не мають суттєвих активів та не здатні гарантувати розрахунки.

Таким чином, Нафтогаз змушений виконувати заявки на постачання газу на пільгових умовах у обсягах, визначених псевдо-постачальниками, які мають монопольний та неконтрольований доступ до споживачів.

Повноцінний постачальник газу має брати на себе ризик достатності ресурсу та ризик ціни. Тобто, по-перше, самостійно забезпечувати необхідний ресурс газу в межах споживання газу своїми клієнтами. По-друге, самостійно видобувати газ, імпортувати його або купувати на оптовому ринку за вільними цінами, які можуть коливатися щохвилини, але при цьому надавати можливість для споживача зафіксувати на договірний період ціну придбання газу.

Ці функції наразі виконує Нафтогаз, але оплату за це фактично отримує Group DF.

Нафтогаз готовий запропонувати на розгляд Уряду рішення, яке дозволить усунути із процесу постачання газу населенню з ресурсів Нафтогазу непотрібних посередників від Group DF. В такому разі газ із свого ресурсу постачатиме безпосередньо Нафтогаз.

При цьому будь-які інші компанії, які виконуватимуть функції повноцінного постачальника, зможуть постачати газ для цієї категорії споживачів з інших ресурсів.

Розподіл газу

Крім ринку постачання газу (продажу газу кінцевим споживачам), Group DF контролює також надзвичайно велику частку ринку розподілу газу (послуги з транспортування газу розподільчими мережами, якими газ доставляється до кінцевих споживачів).

Ринок розподілу газу є природною монополією, тобто таким, створення конкуренції на якому не вважається економічно доцільним. В країнах ЄС на природні монополії накладаються жорсткі вимоги щодо прозорості та підзвітності. Тарифи операторів мереж регулюються з метою захисту споживачів від необґрунтованих витрат, з одного боку, та стимулювання належних інвестицій в інфраструктуру, з іншого.

Компанія, яка виконує функцію розподілу газу, відповідає за належне утримання мереж та устаткування, забезпечення оптимального тиску у розподільних мережах, ведення обліку використаних обсягів газу, підключення та відключення споживачів.

В Україні компанії-оператори розподільних мереж (так звані «облгази») є чи не найбільш закритими учасниками ринку. Зокрема, Нафтогазу невідомо, кому саме і в яких обсягах постачається пільговий газ із ресурсів Нафтогазу для побутових та інших споживачів і чи не постачається насправді частина цих обсягів промисловим клієнтам.

При цьому, на відміну від інших операторів природних монополій, які здійснюють закупівлі у відповідності до Закону «Про публічні закупівлі», облгази не користуються системою ProZorro та не розкривають своїх витрат у достатній для аналізу формі. Через це споживачам невідомо, наскільки обґрунтованими є витрати облгазів, які потім враховуються у тарифах на розподіл.

Крім того, всупереч вимогам Закону «Про ринок природного газу», оператори газорозподільних мереж донині користуються мережами безоплатно. Зокрема, вони не здійснюють жодних виплат державі, місцевим громадам, кооперативам або іншим організаціям, які будували ці мережі за власний рахунок.

Якісне та прозоре управління газорозподільними мережами є передумовою впровадження повноцінного ринку газу в Україні, в тому числі, для забезпечення вільного вибору постачальників на рівні побутових споживачів. Нафтогаз сподівається на найскоріше усунення порушень та наведення ладу в цьому сегменті ринку.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.