Розум і інтелект не гарантують багатство

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 2.05.2007 14:33 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2743

Відповідно до результатів дослідження, яке проводилося в США, високий коефіцієнт інтелекту (IQ) не є гарантією багатства, хоча в середньому люди з вищими IQ мають вищі доходи. Люди з найвищим і найнижчим IQ стикаються з фінансовими труднощами майже однаково часто.

Біл Клінтон - найбільш інтелектуальний із президентів США за останні 60 років. Його IQ складає 182 пункти, при нормі 100. Коли Клінтон закінчив свій президентський термін, його борг складав 15 мільйонів доларів

Вчені з Центру дослідження людських ресурсів Університету Огайо (Ohio State University 's Center for Human Resource Research) багаторазово опитували 7 403 американців, починаючи з 1979 року. Сьогодні респондентам в середньому 45 років. Опитування стосувалося оцінки інтелекту за тестом IQ, рівня доходів і фінансових ускладнень, які зазнавали респонденти.

Отримані результати підтвердили дослідження інших вчених, що показують, що люди з вищими IQ, як правило, мають вищі доходи. Було зазначено, що збільшення кожного пункту IQ означає в середньому зростання річного доходу від 202 до 616 доларів. Тобто в порівнянні з середнім американцем (IQ 100), людина, що входить в 2% інтелектуальної еліти (IQ понад 130 пунктів) має дохід понад від 6 до 18,5 тисяч доларів на рік. (IQ президента Джорджа Буша складає 91, а у Біла Клінтона - 182).

Але не все так однозначно; те, що ви розумні, не означає, що ви не зазнаєте фінансових ускладнень.

Одним із критеріїв фінансових труднощів, який враховувався при дослідженні, було вичерпання ліміту кредитної картки. Дослідження показало, що серед людей з низьким IQ (менше 75 пунктів) 7,7% вичерпували свій кредит. Але найбільший відсоток респондентів, що потрапляли у важку фінансову ситуацію, - 12,1% доводиться на 90 пунктів IQ. При зростанні IQ до 115 пунктів, відсоток опитаних, що випробовували фінансові ускладнення, падає до 5,4%.

Але у найбільш інтелектуальної частини, - з IQ понад 125 пунктів, - відсоток тих, що зазнавали фінансові труднощі знову зростає - до 6%.

Автор дослідження Джей Загорський (Jay Zagorsky) помічає: «Подивіться на стоянку автомобілів біля університету, і ви побачите, що інтелект і багатство не обов'язково взаємозв'язані. Професори, як правило, є дуже розумними людьми, але ви не побачите тут ні “Ролс-Ройс”, ні “Порше”».

Висновок авторів дослідження простий: інтелект - не той чинник, який гарантує фінансовий успіх, повідомляє Радіо Свобода.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.