У Таллінні завершили роботи з ексгумації останків радянських солдатів, похованих у братській могилі

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 2.05.2007 14:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2745

За повідомленням естонського Міністерства оборони, знайдено 12 поховань. Після ідентифікації останки поховають наприкінці червня на військовому цвинтарі Таллінна, куди з центру міста перенесли пам’ятник радянському воїну.

Демонтований із площі Тинісмягі в центрі Таллінна пам`ятник Воїнові-визволителю в понеділок, 30 квітня, був установлений на Військовому цвинтарі, що знаходиться на території цвинтаря Сіселінна.

Перенесення монумента й поховань спровокувало масові заворушення в Таллінні та різку реакцію Росії. У Москві активісти молодіжних організацій блокують посольство Естонії

Міністр закордонних справ головуючої в ЕС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмейер у вівторок повідомив, що Євросоюз пообіцяв допомогти Естонії нормалізувати ситуацію навколо естонського посольства в Москві, повідомляє Радіо Свобода.

Під час візиту до Вашингтона Міністр закордонних справ України Арсеній Яценюк закликав поважати й позицію естонської влади: "Рішення щодо переміщення пам'ятника є вирішенням самої Естонії і ми повинні поважати суверенне право держави на прийняття таких рішень".

За словами Арсенія Яценюка, Україна виступає за якомога швидше подолання тимчасових непорозумінь у двосторонніх відносинах Росії та Естонії, що виникли внаслідок проведення демонтажу пам'ятника Солдату-визволителю в центрі Таллінна.

Міністр закордонних справ України також наголосив на необхідності проведення процедури перепоховання відповідно до існуючих стандартів, віддаючи належні почесті воїнам Другої світової війни.

Як повідомляв сайт DELFI, розкопки почали зі східної частини майданчику на Тинісмягі, проте, у шести канавах нічого не виявили. Домовини було знайдено під алеєю і частково під доріжкою, вони розташовуються на глибині від 135 до 150 см. Загиблі червоноармійці поховані на Тинісмягі в 1944 році, за даними істориків тут повинно бути від 12 до 14 могил.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.