Більшовикам не потрібне представництво у виборчкомах. Як і вибори за законом, а не по-понятіям

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 4.05.2007 11:40 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2761

У ЦВК так і не дочекалися списків у виборчкоми від більшовицької коаліції. Проте, інші партії гав не ловлять, бо “свято місце” у парламенті порожнім не буває. Участь у виборах - це право політичної партії, але аж ніяк не обов'язок.

Голова ЦВК Ярослав Давидович повідомив, що станом на 21 годину 3 травня 2007 року до Комісії надійшли подання щодо списків кандидатур для включення до складу окружних виборчих комісій на позачергових виборах народних депутатів України 24 червня 2007 року від 11 політичних сил.

Серед них, як уже повідомлялося, представлені дві політичні сили, що є суб’єктами подання кандидатур для включення до складу окружних виборчих комісій на позачергових виборах народних депутатів України 24 червня – „Блок Юлії Тимошенко” та Блок „Наша Україна”.

Відповідні документи подали також Народна партія, Українська Народна Партія, Всеукраїнське об’єднання „Свобода”, Чорнобильська народна партія „За добробут та соціальний захист народу”, Народна Екологічна партія, Партія угорців України (Ужгород), „Вперед, Україно!”, Ліберально-демократична партія, політична партія „Наша партія”.

Більшовицька коаліція, яка до Указу Президента про розпуск парламенту вважалася правлячою, заявок на представництво у виборчкомах не надала.

Як повідомлялося раніше, голова ЦВК Ярослав Давидович, коментуючи відсутність бажання більшовиків-коаліціянтів подавати списки до виборчкомів, зазначив, що чинним законодавством передбачене право парламентських партій на представництво у виборчкомах, але це - не є обов'язком. Тому кожна партія чи блок можуть на свій розсуд обирати, як цим правом скористатися.

Разом із тим, вчора, відкриваючи засідання уряду, прем'єр Янукович зазначив, що коаліція не буде брати участі у виборах до рішення Коституційного Суду. Він вчергове наголосив, що ПР, КПУ та СПУ вважають Указ Президента про розпуск парламенту незаконним. Однак, Янукович не виключив можливість дострокових виборів як таких. На думку коаліціянтів, яку озвучив прем'єр, рішення про їхній початок має бути ухвалено після переговорів, до яких він, із якогось дива, запропонував долучити ще й конституційних суддів. Він також пригрозив, що інакше ПР буде ігнорувати вибори, що на його думку їх зірве, бо на виборчі дільниці не прийдуть їхні прихильники.

Замість післямови. Чинне законодавство України про вибори народних депутатів не передбачає мінімального цензу явки виборців. Як і не існує обов'язку політичної партії, що має парламентський мандат, брати участь у позачергових виборах.

На наше переконання, попри замовні проценти популярності у соціологічних “дослідженнях”, і Янукович, і Мороз, і Симоненко добре розуміють, що у підсумку тарифної війни проти власного виборця - їм просто немає чого пхатися на вибори, особливо, якщо вони будуть відбуватися не по-понятіям, а за законом. Тому коаліція й наполягає на переговорах, а точніше - торгах, щоб “розписати” результат, ще до голосування. Бо вони не вміють чесно, без махінацій, вигравати. Та й народу їм запропонувати немає чого.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.