Ракетний скандал. Клімкін написав редактору NYT

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 22.08.2017 15:59 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=27758

Глава МЗС України Павло Клімкін заявив про непричетність країни до передачі ракетних технологій Північній Кореї.

Про це йдеться в його листі редактору видання The New York Times щодо статті, де йдеться про можливу участь України в отриманні КНДР ракетних двигунів.

"Мене стривожили припущення у вашій статті про те, що Україна могла постачати ракетні технології в Північну Корею. У статті йдеться про те, що в Північній Кореї використовується двигун під назвою RD-250, а потім стверджується, що RD-250 був розроблений в Росії, після чого в тексті здійснений "стрибок" про те, що витік технологій стався з України. Однак ніяких доказів на підтримку претензій не було", - сказано в ньому.

Клімкін як міністр закордонних справ і аерофізик за освітою, підкреслює, що Україна не могла брати участь в наданні допомоги в ракетній програмі Північної Кореї. За його словами, виробничі лінії для будівництва цих типів ракет в Україні були зняті з експлуатації в 1992 році.

"Але я сумніваюся, що Північна Корея могла б домогтися того, що вона зробила без сторонньої допомоги. Тепер глобальне співтовариство повинно об’єднатися, щоб провести міжнародне розслідування, щоб з’ясувати, хто несе відповідальність", - додав міністр.

Раніше Президент Петро Порошенко доручив запросити в Україну авторів статті американського видання The New York Times, які повідомили про нібито постачання Україною ракетних двигунів Північній Кореї, а також доручив розслідувати ситуацію з нібито постачанням українських ракетних двигунів чи технологій до КНДР та доповісти про результати упродовж трьох днів.

Нагадаємо, The New York Times з посиланням на висновки фахівця з ракетних питань Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS) озвучила припущення, що запущена в липні КНДР міжконтинентальна балістична ракета Hwasong-14, оснащена ракетним двигуном, створеним на основі радянського двигуна РД-250. Найбільш імовірним постачальником технологій для двигуна корейської МБР в публікації названо українське ДП "Південмаш" (Дніпро), яке, як пише NYT, "залишалося одним з основних виробників ракет Росії навіть після здобуття Україною незалежності".

Секретар РНБО України Олександр Турчинов у відповідь на це заявив, що підприємства українського оборонного та авіакосмічного комплексу не постачали зброю та військові технології до Північної Кореї, а інформація про це "не має під собою жодних підстав, є провокативною за змістом, та, скоріш за все, спровокована російськими спецслужбами для прикриття власних злочинів". Крім того, "Південний машинобудівний завод ім. Макарова" спростував озвучені у виданні The New York Times припущення про причетність підприємства до ракетної програми КНДР.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.