Робоча група вирішила все взагалі, але нічого конкретно

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 5.05.2007 20:26 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2777

Робоча група представників Президента і прем’єр-міністра узгодила структуру пакета політичного компромісу для забезпечення дострокових виборів до Верховної Ради, повідомили в прес-службі Віктора Ющенка.

Наступне засідання робочої групи відбудеться в понеділок, 7 травня, повідомила координатор парламентської більшості Раїса Богатирьова.

"Сторони погодилися, що для виходу з політичної кризи необхідно прийняти ряд політико-правових рішень - пакет політичного компромісу", - заявив перший заступник голови Секретаріату Президента Іван Васюник.

Основу пакета складає комплекс рішень, необхідних для забезпечення чесних, прозорих, демократичних виборів до Верховної Ради України. Зокрема, мова йде про належне фінансування позачергових виборів, зазначили в прес-службі. Окремі рішення спрямовані на попередження виникнення в майбутньому обставин, які б викликали поточну політичну кризу.

Сторони також погодилися на створення на паритетних засадах єдиної робочої комісії з підготовки проекту нової редакції Конституції України, підкреслили в прес-службі.

Протягом суботи-неділі експерти працюють над підготовкою проектів окремих нормативно-правових актів, що після узгодження робочою групою будуть у понеділок, 7 травня представлені на розгляд Президентові і прем’єр-міністру України.

За словами Раїси Богатирьової наступне засідання робочої групи почнеться в понеділок о 9:00. При цьому вона зазначила, що в неділю, 6 травня відбудуться засідання підгруп робочої групи, що будуть відпрацьовувати конкретні питання.

По закінченні сьогоднішнього засідання робочої групи Богатирьова розповіла, що члени робочої групи з врегулювання політичної кризи не обговорювали конкретної дати дострокових виборів до ВР.

"Жодна сторона ніяких категоричних термінів не обговорювала", - сказала вона, додавши, що головною задачею робочої групи є підготовка пропозицій для прем’єр-міністра і Президента для того, щоб почати виконувати домовленості про проведення дострокових виборів.

При цьому вона зазначила, що цей робочий процес "є досить тривалим". За її словами, також не обговорювалося питання щодо можливості відкликання представлень у КС за указами голови держави про розпуск Верховної Ради. За словами Богатирьової, це питання не обговорювалося не тому, що воно є не важливим, а тому, що "розширює діалог і розмиває поле відповідальності".

Відповідаючи на запитання, наскільки тривалим буде процес підготовки першочергових законопроектів, воно зазначила, що "за один день якісний закон не може народитися". При цьому Богатирьова додала, що до цього процесу необхідно віднестися відповідально, щоб не "повторити помилок минулого".

Раніше лідер БЮТ Юлія Тимошенко повідомила, що сьогоднішнє засідання робочої групи з врегулювання політичної кризи почалося о 10:30. За її словами, основними питаннями обговорення учасників групи були: розробка нової редакції Конституції, внесення змін до виборчого законодавства, необхідних для проведення чесних позачергових виборів Ради.

Тимошенко також сказала, що учасники робочої групи взяли до розгляду можливі варіанти внесення змін до Регламенту Ради для запобігання корупції серед депутатів парламенту. За словами Тимошенко, планується також розробити проект закону про статус депутата Ради.

Крім цього, розглядається проект звертання Президента, Кабінету міністрів і Верховної Ради до Конституційного суду з проханням якнайшвидшого завершення розгляду представлення про заборону депутатам місцевих рад переходити між фракціями. Учасники робочої групи, сказала лідер БЮТ, також обговорюють судову реформу.

Передбачається також, що учасники групи домовляться про прийняття в Раді Універсалу національної єдності у вигляді закону. Вони також обговорюють внесення змін до закону про Кабінет міністрів і прийняття в другому читанні закону про опозиції. Крім того, за словами Тимошенко, учасники групи також обговорювали можливий новий склад Центральної виборчої комісії.

"Безумовно, нікого не задовольняє той склад ЦВК, що зірвав вибори, який сьогодні практично є безвідповідальним і неефективним", - сказала вона.

За її словами, усі питання, що обговорюються, розділять на 2 пакети: перший пакет, за її прогнозами, депутати приймуть 8-9 травня; другий пакет, що буде включати нову редакцію Конституції, проект закону про судоустрій та інші трудомісткі документи, буде обговорюватися представниками політичних сил під час позачергових виборів і буде проголосований уже новим складом парламенту.

Як повідомлялося раніше, напередодні Ющенко і Янукович домовилися про проведення в Україні дострокових парламентських виборів. У зв’язку з цим була створена робоча група, яка повинна підготувати документи для проведення виборів. На основі цих документів буде вирішуватися питання про дату виборів.

До складу робочої групи входять - голова Ради громадськості при Президенті Іван Плющ, перший заступник голови Секретаріату Президента Іван Васюник, лідер фракції "Наша Україна" В’ячеслав Кириленко, лідер БЮТ Юлія Тимошенко, перший віце-прем’єр-міністр Микола Азаров, координатор парламентської більшості, лідер парламентської фракції партії Регіонів Раїса Богатирьова, перший заступник голови Верховної Ради Адам Мартинюк.

Президент також виразив готовність відвідати засідання Верховної Ради, щоб затвердити на ньому всі прийняті парламентом рішення, що стосуються позачергових виборів Ради. Ющенко прогнозує, що 8 травня Рада розгляне пакет законопроектів, що стосується проведення позачергових виборів парламенту.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.