Дослідники знайшли одну із перших субмарин

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 7.05.2007 13:04 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2784

У Чилі знайшли перший підводний човен у Латинській Америці, що затонув 147 років тому. Човен було сконструйовано в 1860 році німецьким іммігрантом Карлом Флахом.

Пошуки першої субмарини проводилися дослідниками з грудня 2006 року. Тоді передбачалося, що вони триватимуть біля двох тижнів. Але лише на днях в 90 км від Сантьяго, на дні затоки Вальпараїсо, дослідники знайшли об’єкт, який за описами, розмірам, місцю розташування збігається з описом першої субмарини.

Дослідники зауважують, що підвідний човен був 12 м завдовжки і пересувався за допомогою двигуна, що запускався вручну. У 1866 році підводний човен проходив випробування й у травні того ж року під час чергових випробувань затонув разом з 11 членами екіпажа, включаючи самого винахідника і його 15-річного сина.

Команда британського фрегата через три дні по тому все-таки спромоглася визначити місцезнаходження підводного човна, але спроби підняти субмарину не мали успіху: вона міцно загрузла в товстому шарі мулу на глибині 50 м. Це був перший підводний човен у Латинській Америці і п’ятий з усіх тих, що пройшли випробування під водою у світі.

Відомо також, що човен було побудовано на замовленням уряду Чилі, щоб протистояти Іспанії, а також підготуватися до війни з Перу. Субмарину було озброєно двома сталевими граматами, розташованих поруч із вхідним люком. Рухався човен за допомогою гвинтів, що приводилися в дію ручками, що обертаються членами екіпажа. Після загибелі субмарини Флаха наступний підводний човен у Латинській Америці було побудовано лише у XX столітті.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.