Москва хоче поміняти прах Юрія Долгорукого на вкрадені в українців цінності

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 7.05.2007 17:30 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2788

Група депутатів Московської міськради звернулася до президента Росії Володимира Путіна з проханням допомогти перевезти з київського православного храму Спаса на Берестові до Москви порох князя Юрія Довгорукого, який у 1147 році заснував Москву.

У 1157 році київські бояри отруїли Довгорукого і розграбували його двір.

За іншою версією, зокрема київськими літописами, Юрій Долгорукий загинув у двобої із своїм братом, київським князем на горі Щекавиці.

У 1989 році радянський археолог Віктор Харламов ідентифікував останки Юрія Довгорукого, хоча деякі історики сумніваються в тім, що вони належать князеві.

Московські депутати пропонують обміняти ці кісти на ряд музейних експонатів, раніше незаконно вивезених з України до Росії.

У понеділок, 7 травня, в Секретаріаті українського Президента агентству ПРІМА повідомили про те, що питання про перенесення пороху Довгорукого, можливо, буде розглянуто під час найближчої зустрічі Ющенка і Путіна.

На інтернет-сторінці, присвяченій храмові Спасу на Берестові, говориться про те, що в цій церкві поховані доньки Київського князя Володимира Мономаха, Юхимія в чернецтві Євпраксія, і Софія, що була дружиною Венгерського, а також засновник Москви Юрій Володимирович Довгорукий, син його Київський Князь Гліб Юрійович.

У цьому храмі служив пресвітер Іларіон перший Митрополит з Росіянів, до якого прийшов у печеру преподобний Антоній.

Від “Аратти”: нам взагалі не зрозумілий предмет подібних переговорів. Адже, українці не викрадали в московитів трупа їхнього засновника. Він народився на київській землі й сам прийшов на київську землю та знайшов тут вічний прихисток.

Натомість, більшовики, окупувавши Україну, злодійськи розграбовували національні скарби українців. Все награбоване звозилося до Москви й багато що за безцінь продавалося іноземцям.

Отже, пограбоване - має повернутися в Україну без будь-яких умов. Якщо у Москві досі не керує більшовицький уряд. А якщо керує - Україна без принижень має право домогтися повернення національних скарбів через міжнародний суд.

Що ж стосується Долгорукого, то за прикладом конфлікту між Москвою і Таліном, можемо зазначити, що в самій Росії розкриття могил - вважається вандалізмом й може мати наслідком масові заворушення в тій же Москві. А відтак, могилу князя чіпати не можна. Хто бажає - може вільно приїхати до Києва й вклонитися його праху.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.