Диверсії у Калинівці могла сприяти некомпетентність охорони?

Автор/джерело -  © Голос Америки



Дата публiкацiї - 28.09.2017 12:14 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=27890

Міжнародні оглядачі вважають, що вибухи на армійських складах на Вінничині могли бути диверсією, але відзначають, що диверсантам могла зіграти на руку і некомпетентність української сторони.

Ввечері 26 вересня сталася пожежа на складах боєприпасів, що розташовані у районі міста Калинівка Вінницької області. Постраждали щонайменше дві особи, горіло 4 будинки. Із зони ризику евакуйовано вже понад 30 тисяч людей.

Ряд коментаторів на Заході вважають, що вибухи можуть бути саботажем.

"Це вже 4-а надзвичайна подія на армійських складах за 2017-й рік, тепер на Вінничині. Забагато для збігу - мабуть саботаж", - твітує Алекс Кокчаров, аналітик британської дослідницької компанії IHS Markit.

"Вибухи на одному із найбільших складів зброї в Україні. Ще один випадок кремлівського тероризму, як і минулого разу?", - задає питання Джуліан Ропке, політичний редактор німецького видання BILD.

"Ви пригадайте, що Владімір Путін сказав три тижні тому, після інформації про готовність США надати Україні зброю. Ось і маєте", - також нагадав Ропке.

Як відомо, президент Росії раніше заявив, що у випадку озброєння України, сепаратисти можуть "відправити зброю до інших зон конфлікту, де вона зашкодить тим, хто створює для них проблеми".

Натомість інші вказують, що хоча диверсія є найбільш імовірним сценарієм, говорити про це із впевненістю можна буде лише після розслідування.

"Служба безпеки України назвала вибух на складі зброї у Калинівці "саботажем". Це можливо. Але можливо і те, що інцидент відбувся через незадовільні умови зберігання", - твітує Крістофер Міллер, журналіст "Радіо Свобода" в Україні.

"Чи більше зброя використовується, тим більше з нею інцидентів. Я не виключаю саботаж, але потрібне прискіпливе розслідування", - додав журналіст.

"А може отримаємо сценарій за якого некомпетентність спростила саботаж?", - твітує Александр Кларксон, викладач Королівського коледжу у Лондоні.

На даний момент, як повідомляє Генеральна прокуратура України, слідчі відпрацьовують чотири основні версії детонації боєприпасів на території арсеналу Збройних сил України в Калинівці Вінницька області. Конкретні версії слідства у повідомленні Генпрокуратури не перераховуються.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.