Затримані підозрювані у скоєнні дій, що призвели до аварії потягу Дніпропетровськ-Київ

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 9.05.2007 00:58 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2797

Затримані і допитані особи, яких підозрюють у скоєнні дій, які призвели до аварії швидкісного потягу “Столичний Експрес” Дніпропетровськ-Київ.

За допомогою мотузки ремонтували механізм стрілки

Про це в ефірі "5 каналу" заявив керівник головної служби з питань діяльності правоохоронних органів Секретаріату Президента України Валерій Гелетей.

Валерій Гелетей, керівник головної служби з питань діяльності правоохоронних органів СП:
...Дійсно, затримані підозрювані особи, які дали покази. Їх допитали і вони пояснили, що саме трапилось. Тому ми сьогодні можемо говорити тільки по факту цієї події, яка мала місце і те, що ці люди дійсно мали причетність... (...) і ці люди дійсно працюють на цій станції [поблизу якої сталася аварія потягу Дніпропетровськ-Київ - ред.], які мають пряму причетність до роботи на залізниці.

Вед.:
"Ми правильно розуміємо, що вони не перевели або не забезпечили переведення стрілки, а після того, як сталася аварія - сфальсифікували докази зовнішнього втручання? Укрзалізниця і Мінтранс до останнього дня стверджували, що хтось щось намотав всередині механізму і тому він не спрацював?"

Валерій Гелетей, керівник головної служби з питань діяльності правоохоронних органів СП:
"Дійсно, на вал електроприводу механізму стрілочного переводу була намотана мотузка - з метою спроби переведення стрілки. Таким чином вони робили спроби уникнути цієї неполадки вже декілька днів. Це не було спеціально зроблено під потяг Дніпропетровськ-Київ. Це було встановлено в ході допитів. Зараз причини цієї пригоди розслідуються вже в повному обсязі".

Недбалість і жодних терактів - так пояснює останні аварії в Україні і Генпрокурор Святослав Піскун.

Сходження із рейок швидкісного потяга "Київ - Дніпропетровськ", яке сталося 2 травня - це промовистий тому приклад. Залізничники намагалися приховати несправність на колії, і тому заявили про можливість теракту - такі висновки Генеральної прокуратури.

Святослав Піскун, генеральний прокурор України:
"Знайшли ми цю мотузку, кому вона належала. Ми знаємо для чого вона там була. Але це все службова недбалість, - неспрацювала одна річ і намагалися її мотузкою, так би мовити, прикріпити. Один з працівників намагався наладити цю стрілку."

Відправити у відставку міністра транспорту та зв'язку Миколу Рудьковського. З такою пропозицією сьогодні виступив Президент України Віктор Ющенко. За його словами, аварії “Столичного експреса” можна було б уникнути, якби урядовець належним чином виконував свої обов'язки.

Віктор Ющенко, Президент України:
"Коли міністр транспорту в розпал ремонтних путівних робіт бере політичну відпустку, і ходить по майданах київських, говорить політичні речі, у цій країні буде безлад. І не тільки на залізничних шляхах. Я думаю, треба займатися людям, які в уряді, безпосередньо прямими функціями. І не пробувати сидіти на двох кріслах. Такі міністри ніколи не будуть ефективні."

Від “Аратти”: Очевидно, брак коштів на запчастини до залізничної автоматики в транспортному відомстві, саме і пояснюються заклопотаністю його керманича, - видатного політичного діяча, соціаліста Рудьковського, більш відомого як "чернігівського зрадника" та улюбленця сердець комуністично-регіональних депутаток, з якими він любить прогулюватися під ручку центральними вулицями столиці в робочий час.

А версія про недбалість персоналу була висунута одразу після аварії одним з учасників форуму на “Українській правді”:
“Більше схоже на те, що за допомогою мотузки ремонтували механізм, - наприклад щось там ущільнювали”.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.