У Москві відбувся парад, знешкоджено авто із вибухівкою. Від машини - чеченський слід

Автор/джерело -  © NEWSru



Дата публiкацiї - 10.05.2007 01:10 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2802

Вчора у Москві відбулося реліктове шоу совітських часів - військовий парад за участю перших осіб держави. Проте, в урочистості мало не сталося трагедії. Біля житлових будинків у центрі російської столиці знайдено й знешкоджено авто із вибухівкою...

Вчора у Москві завершилася операція по розмінуванню виявленого в минулий вівторок на Профспілковій вулиці в Москві автомобіля "ВАЗ-2107", повідомив "Інтерфаксу" в середу джерело в правоохоронних органах столиці.

За його словами, в спинці заднього сидіння автомобіля було змонтовано складний вибуховий пристрій, що містив 20 кг пластиту, а в багажнику було розміщено осколковий вражаючий елемент який складався із кульок.

Джерело відзначило, що вибуховий пристрій не було приведено в бойове положення, проте він був повністю готовий до використання, і приведення його в бойове положення, на думку експертів, зайняло б декілька хвилин. Зараз автомобіль повністю розміновано.
У міліції також повідомили, що вже встановлені та оголошені в розшук особи, причетні до мінування автомобіля. Виявлені дві інших автомашини, придбаних цими особами, проте в них вибухівку не виявлено, відзначило джерело.

Пізно увечері в середу джерело в правоохоронних органах столиці повідомило "Інтерфакс", що за підозрою до причетності мінування автомобіля затримано двох молодиків, за попередніми даними, вихідців із Чечні. У розшук також оголошено ще декілька осіб, додало джерело.

Офіційного підтвердження даної інформації поки немає.
Підозрілий автомобіль "ВАЗ-2107" зеленого кольору був виявлений близько 13:00 у вівторок біля будинку в районі будинку 26/44 по Профспілковій вулиці, недалеко від її перетину з Нахімовським проспектом. На місце події прибули вибухотехніки ФСБ і кінолог з собакою, який підтвердив наявність в автомашині вибухового пристрою.

За даними джерел в правоохоронних органах, автомобіль був повністю розібраний за допомогою робота-маніпулятора. Вибухотехніки виявили усередині автомат Калашникова, а також гранату від піддульного гранатомета, електродетонатор і боєприпаси від пістолета Макарова та автомату Калашникова.

Раніше джерела в міліції повідомили, що, згідно реєстраційному номеру, автомобіль належить жителеві столиці, що мешкає в Північному адміністративному окрузі, проте якийсь час тому він продав автомашину за дорученням.

Ще вночі оперативники ФСБ, із оперативно-слідчої групи, що працює на місці події, отримали інформацію про те, що поряд можуть бути припарковані й інші автомашини, в яких також може знаходитися зброя і вибухівка. З настанням світанку ця інформація почала перевірятися.

Мешканці з трьох найближчих будинків - два п'ятиповерхових і одного восьмиповерхового були евакуйовані ще у вівторок і провели ніч в школі №524, розташованою по сусідству. Школа так само, як і місце події, до цих пір оточена.

Напередодні МВС Дагестану рапортувало про запобігання крупним терактам в день Перемоги

У минулий вівторок правоохоронні органи Дагестану заявили про знешкодження серії крупних терактів в республіці в день Перемоги. За даними республіканського МВС, в місті Хасавюрт в одному з приватних будинків міліціонери виявили крупну схованку із зброєю, боєприпасами і могутніми вибуховими пристроями, готовими до застосування.
За попередньою оцінкою фахівців, "приведення в дію цих вибухових пристроїв, особливо в місцях масового скупчення людей, могло б призвести до величезних людських втрат". У схронах виявлено також велику кількість зброї - автомати, пістолети, а також патрони, піддульні та ручні гранати.

"Все виявлене було призначене для проведення крупних терактів в день Перемоги 9 травня в Хасавюрті і інших містах республіки", - цитує ІТАР-ТАРС повідомлення прес-служби МВС Дагестану. У МВС не виключають, що окрім терактів, бойовики могли готувати напади на міліцію.

Нагадаємо, що бойовики дійсно виявляли раніше цікавість до роковин Перемоги, прагнучи приурочити до неї крупні теракти. Так, 9 травня 2004 року стався вибух фугасу на трибунах стадіону "Динамо" в місті Грозному, на якому проходив парад. Тоді в числі загиблих опинився президент Чечні Ахмад Кадиров. А в 2002 році теракт на параді Перемоги в селище Каспійське забрав життя 34 осіб.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.