Хворий на коліно Янукович знайшов привід денонсувати домовленості?

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 10.05.2007 17:14 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2811

Януковч знову переплутав офіційний портал уряду України із сайтом партії Регіонів. Прес-служба Кабміну надрукувала чергову політичну заяву від імені однієї із партій колишньої правлячої коаліції. Із сумнівними фактами.

Указ Президента про звільнення судді Конституційного Суду Володимира Іващенка не відповідає останнім домовленостям щодо виходу з політичної кризи, досягнутим Прем’єр-міністром і Президентом в ході зустрічі у п’ятницю 4 травня, повідомляе урядова прес-служба.

“Указ не лише не відповідає нашим домовленостям з Президентом про “нульовий варіант” виходу з кризи і поверненню до правового поля, - зазначив Прем’єр-міністр Віктор Янукович, - а й у черговий раз засвідчує ігнорування Президентом в односторонньому порядку досягнутих нами домовленостей”.

“Раніше підписані Укази Президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради, які призвели до блокування роботи законодавчої гілки влади, неприкритий тиск на суддів Конституційного Суду, і врешті – звільнення суддів Конституційного Суду, – все це призвело до гострої політичної кризи і громадянського протистояння”, - наголошує Прем’єр-міністр. За його словами, такі дії Президента порушують основоположні принципи демократії, і, зокрема, найголовніший - дотримання верховенства права.

“Звільнення ще одного судді Конституційного Суду Володимира Іващенка – це ще один і дуже небезпечний крок до блокування роботи Конституційного Суду і судової гілки влади. Це в черговий раз порушує всі наші домовленості з Президентом”, - зазначає Віктор Янукович.

Прем’єр-міністр звертається до керівництва країн-сусідів України: Європейського Союзу і Росії негайно виступити міжнародними посередниками у переговорах з врегулювання політичної кризи. “Подальша нейтральна позиція наших стратегічних партнерів, - наголошує Прем’єр-міністр, - не сприяє вирішенню політичного конфлікту і лише додає впевненості Президенту у його протизаконних діях”.

“Якщо ситуація і надалі розвиватиметься так, як зараз, то це призведе до загострення громадянського протистояння і посилить небезпеку розколу країни”, - наголошує Віктор Янукович.

Між тим, сьогодні у Верховній Раді зареєстровано проект Постанови Верховної Ради України про припинення повноважень низки суддів Конституційного Суду України.

Зокрема, як йдеться у проекті постанови, текст якої розміщено на сайті ВР, пропонується припинити повноваження суддів КС Володимира Кампо, Дмитра Лилака, Ярослави МачужакК, Петра Стецюка, Віктора Шишкіна у зв‘язку з порушенням присяги суддів Конституційного Суду України.

Проектом передбачено звільнення з посади судді КС Стецюка, а також звернення Верховної Ради України до З‘їзду суддів України для прийняття рішення про звільнення з посади судді КС Мачужак.

Крім того, постановою передбачається також звернення до Президента України для прийняття рішення про звільнення з посади суддів КС Кампо, Лилака, Шишкіна.

Авторами цього проекту постанови є народні депутати Григорій Ілляшов та Ігор Зварич (фракція партії Регіонів)

Як йдеться у проекті постанові, ці судді виступили із спільною заявою, в якій висловили оцінки щодо відповідності Конституції України Указу Президента України від 2 квітня 2007 року №264/2007 «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України», що на той час був предметом розгляду Конституційним Судом України. “Ці дії становлять порушення статей 17 та 18 Закону України «Про Конституційний Суд України» та статті 6 Закону України «Про статус суддів», засвідчують необ‘єктивність та упередженість названих суддів і повинні бути кваліфіковані як порушення ними присяги суддів Конституційного Суду України”, йдеться у пояснювальній записці до документа.

Таким чином, більшовицька коаліція переплюнула гаранта одним папірцем. Мабуть стан здоров'я післяопераційного прем'єра явно заважає йому тверезо оцінювати ситуацію й адекватно розуміти, де позиція уряду України, а де позиція лідера політичної партії.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.