“Настамнебыло”. У Кремлі хочуть заборонити українські фільми про війну

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 13.12.2017 19:11 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=28164

Міністерство культури Росії попросило російську генпрокуратуру не допустити показу на території РФ українського фільму “Війна заради миру”.

Мєдинський розповідає Путіну про новий шедвр високого російського мистецтва - статуетку “зеленого чоловічка”

Документальна стрічка розповідає про добровольців-парамедиків, що працювали під час військових дій на сході України у 2014-2015 роках. Фільм мали показувати у рамках фестивалю "Артдокфест" у Москві, але його зняли із показу.

Раніше депутат Держдуми Пьотр Толстой поскаржився на фільм до російського мінкульту.

"У ролику до вказаного фільму містяться сцени із нецензурною лайкою і міститься відверто брехлива інформація, спрямована на дискредитацію нашої країни", - йдеться у листі міністра культури РФ Владіміра Мєдинського у відповідь на скаргу Толстого.

Депутат Толстой виклав у Facebook два відскановані документи. У одному з них за підписом Мєдинського сказано, що мінкульт просить "ужити заходів прокурорського реагування з метою недопущення показу на території Росії фільму із явними ознаками екстремістського спрямування".

У іншому документі, засвідченому підписом заступника генпрокурора Росії йдеться, що за перевірку стрічки "Війна заради миру" візьметься прокуратура Москви.

"Сюжет фільму - про медиків, про медичні евакуації, про людей, які гинуть і виживають, про долі людей, які змінила війна", - розповів Російській службі Бі-бі-сі режисер стрічки Євген Титаренко.

Він зазначив, що окрім членів організаційного комітету "Артдокфест", фільму більше ніхто не бачив, але "всі засуджують".

"Рятувати життя людей - це хіба екстремізм? Це взагалі антивоєнний фільм", - заявив Титаренко. Він додав, що у його стрічці немає жодних пропагандистських прийомів, на кшталт начитки чи закадрових коментарів автора - показана тільки зйомка подій на сході України.

Скандал на фестивалі

Із 6 по 12 грудня в Москві проходив фестиваль документального кіно "Артдокфест". Президент фестивалю режисер-документаліст Віталій Манський ще до початку показів розповів, що до нього надходили погрози через фільм Євгена Титаренка "Війна заради миру", і тому стрічку зняли із програми.

Також організатори скасували показ фільму про лідера кримських татар Мустафу Джемілєва. Манський заявив, що вимоги прибрати фільм надійшли "згори".

Окрім того, активісти радикального руху SERB двічі намагалися зірвати показ фільму про події в Україні - "Політ кулі" - режисерки Беати Бубенець.

Уперше вони прийшли до кінотеатру "Октябрь", де проходив кінопоказ у рамках фестивалю, і вимагали припинити показ. Наступного дня вони увірвалися у глядацьку залу того ж кінотеатру із криками "Ганьба бандерівцям" і "Зупиніть показ фільму проти росіян".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.