Москва побачила у законі щодо Донбасу підготовку Києвом нової війни

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 18.01.2018 23:03 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=28267

У МЗС Росії наголошують, що ухвалення закону про реінтеграцію Донбасу загрожує “небезпечною ескалацією” в Україні, і що таким чином Київ може готуватися до “нової війни”.

Міністерство закордонних справ Росії вважає, що ухвалений Верховною Радою України закон "Про особливості державної політики з забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях" спрямований на ескалацію конфлікту.

"На жаль, ми є свідками створення ситуації, яка загрожує небезпечною ескалацією в Україні з непередбаченими наслідками для загального миру й безпеки", - сказано в заяві МЗС РФ, яка була оприлюднена у четвер, 18 січня, у відповідь на ухвалення відповідного закону українським парламентом.

У Москві зазначають, що цей документ спрямований на те, щоб "законодавчо підтвердити лінію Києва на вирішення "проблеми Донбасу" силовим шляхом". "Зокрема, оголошено про переформатування так званої антитерористичної операції у військову й передачі її управління військовим, яким будуть підлеглі всі інші силовики", - сказано в заяві. На думку Росії, завдяки цьому документу президент України Петро Порошенко отримає "необмежені, близькі до диктаторських, повноваження на придушення інакомислення й невдоволення". "Інакше як підготовкою до нової війни це назвати не можна", - переконані в російському міністерстві.

Крім того, Росія вважає, що ухвалення закону повністю суперечить досягнутим у Мінську домовленостям. "Про жодну "реінтеграцію" мова не йде. Навпаки, усе робиться для того, щоб ще більше розколоти Україну й відштовхнути від себе громадян, які проживають на Донбасі. Київ ховає досягнуті в Мінську домовленості й весь наявний механізм пошуку взаємоприйнятих рішень з подолання внутрішньоукраїнської кризи, включаючи й "нормандський формат", - переконані у МЗС РФ.

Нагадаємо, 18 січня після трьох днів дебатів та розгляду близько 700 поправок Верховна Рада ухвалила президентський законопроект "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей", у якому, зокрема, Росію було визнано державою-агресором. Петро Порошенко висловив переконання, що головним сигналом закону про відновлення суверенітету над Донбасом є реінтеграція окупованих територій України мирним, політико-дипломатичним шляхом.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.