Спецслужба Швеції вважає Росію найбільшою загрозою у сфері розвідки

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 22.02.2018 20:20 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=28373

Поліція безпеки Швеції відзначає погіршення ситуації з безпекою в країні та визначає Росію як головну загрозу в сфері розвідки. У спецслужбі побоюються втручання у майбутні вибори.

У Швеції існує ризик втручання зовнішніх сил у передвиборну кампанію. Про це йдеться у щорічному звіті шведської поліції безпеки (Sapo), який представила у четвер, 22 лютого, виконувачка обов’язків керівника спецслужби Шарлотте фон Ессен, повідомляє агенція dpa. У зв’язку з цим Sapo закликала виборців критично ставитися до інформації, яку поширюють у соцмережах.

У шведській спецслужбі зазначили, що загалом ситуація у сфері безпеки погіршилася, і загрози, з якими зіштовхнулася Швеція, є більшими, ніж у минулі роки. "Така ж тенденція спостерігається і в решті Європи, це викликає занепокоєння", - заявила Шарлотте фон Ессен.

Головною загрозою у сфері розвідки поліція безпеки країни називає Росію, пояснюючи це географічним сусідством з нею та співпрацею Стокгольма з НАТО.

З огляду на вересневі вибори у Sapo підкреслили потенційні загрози під час кампанії. За словами фон Ессен, основні спроби, імовірно, будуть зосереджені на дезінформації та кібератаках. За словами Сусанни Трегорнінг, очільниці групи Sapo, яка відповідає за безпеку виборів, у спецслужбі розраховують мати в підсумку "легітимний результат голосування". Вона назвала шведську виборчу систему "надійною", зазначивши, що результати голосування підраховують вручну.

У звіті також зазначається, що кількість готових до здійснення актів насильства екстремістів, зокрема ісламістів, які проживають в країні, зросла із "сотень до тисяч".

Нагадаємо, 7 квітня 2017 року виходець з Узбекистану Рахмат Акілов спрямував викрадену раніше вантажівку в натовп людей на головній торговельній вулиці шведської столиці. В результаті теракту загинули п’ятеро осіб - троє громадян Швеції, серед яких 11-річна дівчинка, а також один британець і громадянка Бельгії. Півтора десятка людей були поранені. Як пізніше зізнався сам підсудний, він хотів убити якомога більше "невірних".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.