Сім’я Путіна відмивала гроші через естонську філію найбільшого банку Данії

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 27.02.2018 22:03 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=28391

Естонська філія Danske Bank, найбільшого банку Данії, закрила рахунки низки компаній в 2013 році, зрозумівши, що вони були використані членами сім’ї Владіміра Путіна та російською спецслужбою ФСБ для відмивання величезної суми грошей.

Про це повідомляється на сайті Проекту з розслідування корупції та організованої злочинності (OCCRP).

За даними розслідувачів OCCRP, у розпорядженні яких опинився відповідний звіт, інформатор повідомив керівництво банку, що їхні процедури боротьби з відмиванням грошей в їхній естонській філії не діють, і що банк, можливо, "скоїв кримінальний злочин", допомагаючи компанії, яка вже зробила кілька підозрілих транзакцій та фактичними господарями якої є "сім’я Путіна і ФСБ".

Повідомляється, що компанія Lantana Trade LLP у 2013 році подала неправдиві дані в реєстраційну палату Великої Британії, повідомивши про обмежений фінансовий оборот та неактивний статус. Однак, щодня через її рахунки проходили величезні суми грошей.

Естонське відділення банку не могло одразу встановити, хто контролює компанію, яка проводила підозрілі платежі. І тільки після того, як перекази були вже зроблені, філія розпочала внутрішнє розслідування, яке виявило, що справжні власники компанії були причетні до кількох російських банків, які були закриті в останні роки.

Зокрема, естонське відділення Danske Bank з’ясувало, що компанія Lantana Trade LLP була пов’язана з "Промсбербанком", який позбувся ліцензії в 2015 році, та Російським земельним банком, членом правління яких був двоюрідний брат Путіна Ігор.

Незабаром естонська філія закрила рахунок компанії Lantana Trade LLP та 20 інших компаній, між якими здійснювався обмін дуже великими сумами грошей.

Як відомо, Danske Bank Estonia вже був замішаний в інших схемах з відмивання грошей - йдеться про мільярди доларів з Азербайджану. Частина коштів тоді опинилася у кишенях європейських політиків, які хвалили режим в Баку, що постійно порушує права людини.

Ще одне розслідування 2017 року, яке отримало назву "Russian Laundromat", виявило, що 20-80 мільярдів доларів США було виведено з Росії через мережу банків, включаючи також Danske Bank.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.