Група євродепутатів закликала ЄС скоротити залежність від російського газу

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 6.03.2018 22:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=28416

Нещодавні рішення “Газпрому” мають спонукати ЄС відмовитися від російських газу та нафти. До цього Євросоюз закликали три євродепутати, які представляють найбільшу фракцію у Європарламенті.

Останні дії "Газпрому" мають підштовхнути ЄС до скорочення залежності від газу та нафти з Росії. Таку думку висловили голова комітету із закордонних справ Європарламенту Девід МакАллістер (David McAllister), співголова парламентського комітету асоціації Україна-ЄС Даріуш Росаті та постійний доповідач щодо України Міхаель Ґалер (Michael Gahler) у спільній заяві, опублікованій у вівторок, 6 березня.

Рішення "Газпрому" не постачати Україні газ, а також його намір розірвати контракти з "Нафтогазом" "є ще одним доказом інструменталізації поставок газу Російською Федерацією як політичного інструменту тиску, що може мати вплив на енергетичну безпеку ЄС", - наголосили три євродепутати, які представляють фракцію Європейської народної партії.

Вони привітали готовність Єврокомісії до посередницької ролі в газовій суперечці. При цьому політики додали: "Останні події роблять більш важливим для ЄС посилити свою енергетичну безпеку, негайно зменшивши його залежність від поставок нафти та газу від авторитарних режимів, а також зупинивши її цілком у середньостроковій перспективі". На сьогодні Росія залишається найбільшим постачальником газу до ЄС, її частка в імпорті становить близько 40 відсотків.

Нагадаємо, після ухвалення рішення Стокгольмським арбітражем "Газпром" відмовився постачати Україні замовлені обсяги газу, а також розпочав процедуру розриву контрактів з "Нафтогазом" на постачання та транзит "блакитного палива".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.