Коаліція вже покращила добробут шахтарів. Більше не буде

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 15.05.2007 12:52 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2847

Уряд кричить про узгодження законопроекту “Про престижність шахтарської праці”, проте насправді його остання редакція носить суто декларативний характер і не передбачає покращення добробуту гірників.

Про це йдеться у заяві голови Незалежної профспілки гірників України, народного депутата V скликання, члена фракції БЮТ Михайла Волинця.

«Профспілки і Міністерство вугільної промисловості упродовж року працювали над проектом закону «Про підвищення престижності шахтарської праці», оскільки у вугільній галузі близько 60% працівників і близько 80% вищого керівного складу – люди пенсійного віку», - йдеться у документі.

«Щоб зробити працю у галузі привабливою, особливо для молоді, під час обговорення першої редакції проекту Незалежна профспілка гірників України внесла свої пропозиції, що стосувалися підвищення зарплат і пенсій гірників. У наступній редакції ці пропозиції були враховані, внаслідок чого проект набув прийнятного вигляду», - каже Михайло Волинець.

Відчуваючи необхідність прийняття такого закону, НПГУ виходила з розуміння, що найголовніша складова престижності шахтарської праці полягає у високій оплаті праці шахтарів, а також у відповідній пенсії. «По-перше, НПГУ пропонувала, щоб розмір пенсії шахтарям встановлювався у розмірі не менше 80% від заробітної плати. По-друге, враховуючи високий травматизм, ми наполягали, щоб у вугільній галузі була запроваджена погодинна оплата праці. Крім цього, тарифні ставки було запропоновано встановити у нормальних розмірах, запровадивши розрядну систему», - зазначається у заяві.

«Проте в останній редакції законопроекту, отриманій після узгоджень з Кабінетом Міністрів, повністю проігноровані пропозиції НПГУ. Стаття 4 попередньої редакції, в якій йшлося про заробітки і пенсії шахтарів, взагалі урядовцями була вилучена. Тепер про реальну престижність шахтарської праці у законопроекті не свідчить ніщо, крім красивої назви», - наголошується у документі.

«Це вкотре засвідчує, що насправді уряд не збирається гідно оплачувати важку і ризиковану працю гірників. Навіть нарахування сьогоднішніх зарплат шахтарям відбувається з порушенням чинного законодавства, діючих Генеральної і галузевої угод, внаслідок чого кожен гірник не доотримує від 200 до 1000 грн. щомісяця», - підкреслює Михайло Волинець.

На його думку, «престижність шахтарської праці зросте не після прийняття суто декларативного закону, а лише після того, коли працівники галузі відчують покращення свого добробуту і не боятимуться жебрацької старості».

«Як гірники, так і НПГУ, у жодному випадку не будуть погоджуватися з популізмом влади, ціна якому – нуль копійок», - наголошується у заяві.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.