Вчені знайшли спосіб радикально знизити шкідливі викиди дизельних моторів

Автор/джерело -  © FINANCE.UA



Дата публiкацiї - 26.03.2018 22:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=28479

Експерти називають ситуацію на автомобільному ринку «демонізацією» дизельних двигунів. Після «дизельгейту», що вибухнув у 2015 році, попит на автомобілі, що працюють на важкому паливі, різко пішов вниз.

Навіть у Європі частка таких машин скорочується стрімкими темпами, адже саме в Старому Світі «солярка» була максимально популярною серед покупців легкових автомобілів. Можливо, нове відкриття вчених Університету Лафборо (Loughborough University) зможе переломити цей тренд.

Інноваційна система отримала назву ACCT (ammonia creation conversion and technology, «технологія створення і конверсії аміаку»). Вона перетворює рідину AdBlue, яка давно використовується для очищення вихлопних газів дизельних двигунів методом селективної каталітичної нейтралізації, на багату аміаком субстанцію. Для конвертації використовується спеціальна камера, змонтована безпосередньо на системі випуску відпрацьованих газів.

Подібно до сучасних систем селективного каталітичного відновлення (SCR), нова технологія буде використовувати вивільнений аміак буквально «для розриву NOx». В результаті хімічної реакції повинні утворюватися вода і азот. Однією з ключових відмінностей ACCT від SCR має стати збереження повної працездатності навіть при низькій температурі вихлопних газів.

Нова система була протестована на одному з міських таксі. В результаті випробувань вдалося знизити кількість NOx у вихлопі дизельного автомобіля Skoda на 98 . В тих же умовах SCR здатний абсорбувати близько 60 оксидів азоту. При цьому вчені відзначили, що поки що вони не проводили остаточної настройки системи, тому вони ще сподіваються підвищити ефективність.

Деякі експерти, знайомі з розробкою, вже використовують термін про фактичне досягнення дизельними моторами «практично нульових викидів». При цьому технологія ACCT повинна мати навіть більш сильний вплив на розвиток галузі, ніж впровадження системи common rail, яка давно використовується на всіх дизельних легковиках.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.