«Газпром» відмовляється виконувати вердикт арбітражу

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 27.03.2018 22:00 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=28485

Минулого тижня «Нафтогаз» і «Газпром» зустрілися, щоб обговорити наступні кроки, після того як Стокгольмський арбітраж виніс рішення в двох великих провадженнях на користь української компанії.

Про це повідомив Департамент з корпоративних комунікацій Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України».

Під час зустрічі російський газовий монополіст пояснив, що відмовляється відновлювати поставки газу до України попри рішення щодо контракту на поставку, яке трибунал ухвалив у грудні минулого року. «Газпром» також не підтвердив, що заплатить 2,6 млрд дол. відповідно до лютневого рішення у транзитній справі. Обидва рішення є остаточними та зобов’язуючими для «Газпрому».

Натомість російська компанія запропонувала внести зміни до контрактів або розірвати їх і таким чином скасувати рішення трибуналу. Обидва варіанти є прямим порушенням та нехтуванням рішеннями Стокгольмського арбітражу. «Нафтогаз» вважає таку позицію неприйнятною та відхилив пропозиції «Газпрому».

«Відмова «Газпрому» виконувати чинні рішення авторитетного міжнародного арбітражу в комерційних справах ставить під сумнів довіру до цієї компанії як до партнера європейської газової галузі. А невиплата присуджених трибуналом коштів свідчить про високу ймовірність невиконання «Газпромом» контрактів і щодо інших контрагентів», — прокоментував головний комерційний директор групи «Нафтогаз» Юрій Вітренко.

Стокгольмський арбітраж мав юрисдикцію для ухвалення таких рішень в межах справ за контрактами між «Газпромом» та «Нафтогазом».

Сторони домовилися провести ще один раунд переговорів у квітні. «Нафтогаз» очікує на відповідь «Газпрому» на запит «Нафтогазу» щодо перегляду тарифу та використання української ГТС для транзиту російського газу до ЄС після завершення чинного контракту в 2019 році.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.