США посилили санкції проти Кремля

Автор/джерело -  © Голос Америки



Дата публiкацiї - 6.04.2018 16:57 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=28528

Під нові санкції США підпали сім російських олігархів, включаючи Олєга Дерипаску, Віктора Вексельберга та інших наближених до Путіна олігархів, а також 12 компаній, які вони контролюють, та 17 російських високопосадовців, державну компанію з торгівлі зброєю та її дочірню структуру і російський банк.

Про це йдеться в офіційному повідомленні Міністерства фінансів США.

«Російський уряд діє непропорційно задля вигоди олігархів та урядових еліт», - заявив міністр фінансів США Стівен Мнучин. «Уряд Росії провадить зловмисну діяльність у ряді сфер по всьому світові, включаючи продовження окупації Криму та розпалювання насильства в східній Україні, надаючи режиму Ассада матеріали та зброю в той час, як вони бомблять власних цивільних, намагаючись зашкодити західним демократіям та проводити зловмисну діяльність у кіберпросторі.

Російські олігархи та еліти, які наживаються на корумпованій системі, більше не будуть захищені від наслідків дестабілізаційної діяльності свого уряду», - наголосив міністр.

До переліку, зокрема, увійшов Кірілл Шамалов, за діяльність у російській енергетиці. Шамалов одружився з донькою Путіна Єкатєріною Тіхоновою в лютому 2013 року і його статки значно зросли після шлюбу, йдеться в офіційному повідомленні міністерства. За 18 місяців він отримав акції компанії "Сібур". Через рік зміг отримати позику від "Газпромбанку" на 1 мільярд доларів. Цей банк вже є в санкційному переліку. Того ж року наближений союзник Путіна продав 17% акцій "Сібур" Шаламову. Таким чином, Шаламов увійшов до кола мільярдерів наближених до Путіна.

Серед інших олігархів, які підпали під санкції є Ігорь Ротенберг, який отримав великі активи від свого батька Аркадія Ротенберга після того, як батька було включено до санкційного переліку США в березні 2014 року. Зокрема, це 79% акцій в нафтогазовидобувній компанії "Газпром бурєніє".

Введення цих санкцій є одним з найбільш потужних кроків з боку Вашингтона, щоб покарати Москву за зловмисні дії, включаючи агресію в Україні.

Раніше в середині березня Сполучені Штати наклали санкції на 19 росіян і п’ять організацій, включно з розвідувальними службами, за втручання у президентські вибори 2016 року і кібератаки.

«Адміністрація змагається з російською кібердіяльністю, включно із спробами втручатися в американські вибори, деструктивними кібератаками і втручанням, скерованим проти критично важливих інфраструктур», заявив міністр Мнучин.

Розвідувальні агентства США дійшли висновку, що Росія втручалася у президентську кампанію 2016 року, застосовуючи хакерські атаки і пропаганду, в зусиллях, які врешті решт включали спроби схилити вибори на користь президента Дональда Трампа. Росія заперечує, що вона втручалася у вибори.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.