В Криму звели храм-маяк «Пам´ятi загиблим на водах»

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 16.05.2007 03:24 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2861

Унікальний храм-маяк освятили 15 травня в селищі Малоріченське поблизу Алушти. В ньому також буде діяти музей морських катастроф ХХ століття.

Фото - «Новий Регіон – Крим»

Спроектував незвичайну церкву відомий український архітектор Анатолій Гайдамака, а кошти на будівництво надали національні резервні банки України та Росії, повідомляє теелеканал 1+1.

Досі на цьому узбережжі не було жодного православного храму. Архітектор називає своє створіння меморіалом громадянам вічності. Цей храм звели на честь загиблих на морях. Тут всюди морська тематика - вікна схожі на ілюмінатори, корабельні сходи та майданчик, що нагадує палубу корабля. На першому поверсі планують створити музей морських катастроф. Стіну присвятять загиблим - таблички з їхніми іменами та пам’ятні речі. Перший експонат вже є – корабельну ринду приніс брат загиблого моряка.

Храм-маяк стоїть на самому березі моря. Його буде видно від Алушти до Судака. Висота церкви 54 метри - майже на 10 м вища, ніж єдиний в цьому регіоні маяк. Коли ж запрацює маяк у храмі, – невідомо. Прилад для надання сигналу кораблям встановили, а от дозволу на його роботу ще немає.

Фото - «Новий Регіон – Крим»

Храм є єдиною та унікальною у своєму роді будівлею на території України. Споруду вінчає хрест, встановлений на куполі у формі земної кулі, у якому знаходиться обладнання маяка, повідомляє Кореспондент.net.

На цокольному поверсі храму цього року планується почати створення музею морських катастроф ХХ століття, експонати для якого будуть передані з музеїв військово-морських сил України та Росії. Завершення робіт намічене на кінець червня поточного року.

У церемонії освячення меморіального храму-маяка, яка відбулася сьогодні, 15 травня, взяли участь голова Верховної Ради АРК Анатолій Гриценко, генеральний консул Росії в Сімферополі Олександр Ніколаєв, глава Севастопольської міської держадміністрації Сергій Куніцин, моряки ВМС України та Чорноморського флоту Росії, представники громадськості та духівництва.

Церемонію провів митрополит Київський та всія України предстоятель Української православної церкви Московсього патріархату Блаженнійший Володимир.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.