«Крымнаш». Російські прикордонники затримали українських рибалок у промисловій зоні України

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 4.05.2018 17:47 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=28623

Російські прикордонники затримали українське риболовецьке судно (порт приписки Очаків) на захід від мису Тарханкут в анексованому Росією Криму, повідомляє 4 травня прес-служба прикордонного управління ФСБ Росії по півострову.

За повідомленням, судно затримали за незаконний промисел камбали-калкана.

Російські прикордонники заявляють, що судно і екіпаж з п’яти громадян України доставлені до анексованого Криму «для проведення процесуальних дій».

Українське МЗС поки що ситуацію не коментувало.

Підконтрольна Кремлю влада анексованого Криму, затримавши українське риболовецьке судно, порушила норми міжнародного морського права, заявив проекту Радіо Свобода Крим.Реалії постійний представник президента України в Автономній Республіці Крим Борис Бабін.

«Ми бачимо черговий факт грубого порушення окупаційною владою Росії норм міжнародного морського права у водах Чорного моря. Вони затримали маломірне судно, яке здійснює відповідний вилов риби. Вони роблять це виключно в економічній зоні України, і я впевнений, що всі українські правоохоронні органи вживатимуть всіх необхідних заходів для оцінки цих подій. Також, думаю, це буде враховано арбітражем з морського права», – сказав Бабін.

За його словами, відомство буде уважно стежити за подальшим розвитком подій.

3 травня Держприкордонслужба України повідомила, що «росіяни почали жорстку політику затримання й огляду суден», які прямують через Керченську протоку. За повідомленням відомства, починаючи з 30 квітня, російські спецслужби зупиняють судна щодня для огляду та ідентифікації екіпажу.

25 березня Державна прикордонна служба України затримала в акваторії Азовського моря риболовецьке судно, зареєстроване в анексованій Керчі, під прапором Росії. Прокуратура АРК порушила кримінальне провадження за фактом виходу судна «Норд» із закритого Києвом порту анексованої Керчі. 30 березня український суд заарештував судно. У МЗС Росії пригрозили заходами у відповідь.

Після цього в «Росриболовстві» заявили, що в Азовському морі почала діяти група «для запобігання піратським діям з боку України».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.