Вдала операція СБУ: Бабченко живий

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 30.05.2018 19:24 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=28706

Журналіст Аркадій Бабченко, про вбивство якого повідомили напередодні, живий. Він з’явився на брифінгу СБУ у Києві.

Як повідомив голова СБУ Василь Грицак, СБУ отримала інформацію про те, що готується замах на російського журналіста і провела спецоперацію із дотриманням максимальних заходів конспірації: "Про неї знали лише ті, хто мав про неї знати", передає BBC.

Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що спецоперація мала на меті "не допустити злочину, закріпити вину того, хто організовував і постаратися вийти на того, хто замовляв злочин".

За словами пана Грицака, вбивство журналіста замовили російські спецслужби.

Для цього вони завербували українця - "громадянина Г.", як його називає пан Грицак. Той, у свою чергу, знайшов виконавця злочину - "з числа колишніх атошників". За убивство той мав отримати 30 тисяч доларів. 15 йому передали як заставу.

Загалом, заявляють у СБУ, російські спецслужби передали організатору, "громадянину Г." за убивство Бабченка 40 тисяч доларів - 10 тисяч він залишив собі за організацію злочину.

СБУ каже, що організатора, "громадянина Г.", вже затримала, і у його помешканні та інших місцях перебування проводять обшуки.

Про виконавця замовлення в СБУ не згадали. Але журналісти припускають, що саме він міг співпрацювати з українськими спецслужбами.

Російська сторона раніше заявляла, що вимагає від Києва ефективно розслідувати вбивство Бабченка. А міністр закордонних справ Сергій Лавров напередоні назвав заяви України про причетність Москви до вбивства "сумною модою".

Як дізналися про операцію

СБУ отримала інформацію про те, що чоловік замовляв зброю, снаряди та цікавився можливістю організації теракту проти журналіста на території України, почали кримінальне провадження, і в процесі стало зрозуміло, "що в Україні є людина, яка замовляла вбивство, посилаючись на людей з-за кордону". Так розповів про хід розслідування генпрокурор Юрій Луценко.

Він запевнив, що є достатньо фактів про російське походження замовника.

"Ми вже безліч разів викрили російських шпигунів і терористів у прямій і непрямій організації терактів на території України. Всі дороги війн і терактів ведуть у Москву", - заявив генпрокурор Юрій Луценко.

"Вчора відбулась оперативна комбінація, в ході якої організатору стало зрозуміло, що вбивство відбулось…Зараз відбуваються слідчі дії, щоб здобути більше інформації про те, хто є замовником", - заявив пан Луценко.

"Масштабніші теракти"

Як з’ясували в СБУ, "громадянин Г." також мав купити "зброю і боєприпаси" - "з метою закладення таких баз броєприпасів у центральній Україні". Крім того, планувалися замахи і на інших російських громадян, які змушені були проживати за межами Росії через свої опозиційні політичні погляди.

Сам Аркадій Бабченко, який знав про операцію, заявив на брифінгу, що вона допомогла запобігти "іншим, більш масштабним терактам".

За його словами, операцію готували два місяці, його посвятили у неї місяць тому. Аркадій Бабченко повідомив, що завдяки цій спецоперації вдалось запобігти іншим масштабним терактам.

"Я хотів би вибачитись за те, що вам всім довелось пережити. Але по-іншому не можна було. Окремо, я хотів би вибачитись перед дружиною за те пекло, яке вона пережила", - заявив журналіст.

Він повідомив, що за його вбивство заплатили 40 тисяч доларів і показали фото з паспорта.

"Це фото є лише у моєму паспорті і лише у паспортному столі. Стало зрозуміло, що інформація йде з Росії. Здобути цю інформацію могли лише спецслужби… Я поки що живий, не дочекаються", - розповів він.

Аркадій Бабченко працював військовим кореспондентом. Журналіст висвітлював конфлікти в Південній Осетії та на сході України.

Він відкрито критикував російську владу, зокрема, її дії на Донбасі. Через погрози був змушений покинути Росію і з лютого 2017 року жив у Києві, де працював телеведучим на телеканалі ATR.

В Росії проти нього порушили кримінальну справу про заклики до масових заворушень за пост про мітинг за вільні вибори.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.